Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τουρκία: Απόπειρα δολοφονίας κατά του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος



Εν μέσω διαδοχικών πυρών βρέθηκε δύο φορές η αυτοκινητοπομπή του ηγέτη του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην επαρχία Άρτβιν της βορειοανατολικής Τουρκίας. Ο ηγέτης του κεμαλικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καλά στην υγεία του.

Το επεισόδιο σημειώθηκε την ώρα που η αυτοκινητοπομπή με τον Κιλιτσντάρογλου βρισκόταν καθ’ οδόν από τη γειτονική επαρχία του Καρς, όπου έφτασε ο ίδιος νωρίτερα αεροπορικώς, προς την περιοχή Αρντανούτς της επαρχίας Αρτβίν, όπου θα περιόδευε. 

Αμέσως η φρουρά του κ. Κιλιτσντάρογλου ανταπέδωσε στα πυρά και ακολούθησε μάχη, ενώ ζητήθηκε ενίσχυση και από στρατιωτικό ελικόπτερο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών ο τούρκος πολιτικός βρήκε καταφύγιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Συγκεκριμένα, η επίθεση έγινε εναντίον των τριών στρατιωτικών οχημάτων που προπορεύονταν, ενώ σε απόσταση περίπου τριακοσίων μέτρων ακολουθούσε και το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Κιλιτσντάρογλου. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τρεις στρατιωτικοί.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε να επιστρέψει ο Κιλιτσντάρογλου και η συνοδεία του στη γειτονική πόλη Σαβσάτ, την οποία είχε επισκεφθεί νωρίτερα και είχε εκφωνήσει λόγο. Κατά την επιστροφή του δέχτηκε και δεύτερη επίθεση και αναγκάστηκε για προστασία να μεταφερθεί με τεθωρακισμένο όχημα σε κτήριο της υπηρεσίας δημόσιων οδών.

Στο ΡΚΚ αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση την επίθεση που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή στην οποία βρισκόταν ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο οδικό δίκτυο από το Καρς προς το 'Αρτβιν της ανατολικής Τουρκίας.

Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου σε δηλώσεις του προς τα τηλεοπτικά κανάλια είπε πως ένας από τους στρατιωτικούς είναι νεκρός. Είπε επίσης πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα και ότι έχει μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά είπε πως συνεργάτες του τον ενημέρωσαν λέγοντας ότι είναι ενέργεια του ΡΚΚ.

Αμέσως μετά το επεισόδιο τον Κιλιτσντάρογλου κάλεσαν τηλεφωνικά ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπιναλί Γιλντιρίμ.