Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στα άκρα ΗΠΑ - ΕΕ λόγο Apple



Η ΕΕ ων γνωστόν διερευνά κατά πόσον η συμφωνία Apple-Ιρλανδίας - που επέτρεψε στην εταιρεία να πληρώσει πολύ μικρό φόρο εισοδήματος για τα ευρωπαϊκά κέρδη της - παραβίασαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η ΕΕ διεξάγει έρευνα καθώς υποπτεύεται ότι η Apple χρησιμοποίησε «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας και πληρώνει μόλις 2% φόρο στην Ιρλανδία, πολύ κάτω από το επίσημο ποσοστό του 12,5%. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Η Amazon και τα McDonald 's είναι επίσης αντικείμενο έρευνας από την ΕΕ, ενώ τα Starbucks αντιμετωπίζουν επιστροφές φόρων έως και 30 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποίησε ότι η έρευνα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «ατυχές προηγούμενο στη διεθνή φορολογική πολιτική».

Σύμφωνα με το έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες, αναλαμβάνουν το ρόλο μιας «υπερεθνικής φορολογικής αρχής» που ακυρώνει τους φορολογικούς κώδικες των χωρών-μελών της.

Οι ΗΠΑ επικρίνουν επίσης την ΕΕ για «άδικες ρυθμίσεις» και «ενοχλητικά προηγούμενα» οι οποίες οδηγούν σε διακριτική μεταχείριση αμερικανικές επιχειρήσεις.