Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σε ποιες χώρες έχουν καταφύγει 5 εκατ. Σύροι;



Η Συρία βρίσκεται στη δείνη του πολέμου εδώ και 7 χρόνια, ενώ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η Ύπατη Αρμοστεία έδωσε στη δημοσιότητα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διασπορά των προσφύγων στις γύρω χώρες.

Όπως φαίνεται, η Τουρκία έχει σηκώσει το κυρίως βάρος και ακολουθεί ο Λίβανος, ενώ στην 3η θέση έπεται η Ιορδανία και μετά το Ιράκ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή του ΟΗΕ, 2.910.281 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν μετακινηθεί στην Τουρκία. Στον Λίβανο έχουν μετακινηθεί 1.011.366 άνθρωποι. Στην Ιορδανία βρίσκονται άλλοι 656.170. Στο Ιράκ έχουν καταμετρηθεί άλλοι 233.224. Στην Αίγυπτο μετρήθηκαν άλλοι 117.591 και στη Βόρεια Αφρική 29.275. Όλοι οι παραπάνω βρίσκονται στις... επάλξεις, προκειμένου να περάσουν με κάθε τρόπο στην Ευρώπη.

Ας δούμε όμως τα υπόλοιπα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία. Σχεδόν 13,5 εκατ. άνθρωποι στη Συρία κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν από πείνα και δίψα. Σχεδόν 6,3 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και αναζητούν τρόπο να φύγουν εκτός, προσθέτοντας τα ονόματά τους στα άλλα 5 εκατ. πρόσφυγες που έχουν διαφύγει, δίχως να υπολογίζουμε το σχεδόν ένα εκατ. που έχει περάσει ήδη στην Ευρώπη.

Σίγουρα, η κρίση της Συρίας δεν αφορά νούμερα. Αφορά ανθρώπους. Όμως το μέγεθός της αποτυπώνεται στα νούμερα. Εκατομμύρια άνθρωποι, εκατομμύρια παιδιά, βιώνουν μία κόλαση. Παρ' ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει περιοριστεί και οι δυνάμεις των ανταρτών της αντιπολίτευσης έχουν χάσει έδαφος, ο εμφύλιος συνεχίζεται, ακριβώς γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν «μοιράσει την πίτα». Ήτοι, δεν τα έχουν βρει στα «δικαιώματα» της επόμενης ημέρας.