Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πολιτική αστάθεια στην Ισπανία - Με παραίτηση απειλεί ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών



Ο πρόεδρος των Ισπανών Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες,άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος ταχθεί σήμερα Σάββατο εναντίον του και υπέρ της αποχής στην επικείμενη ψηφοφορία για την χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε ο υπηρεσιακός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να μείνει στην εξουσία.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας βρίσκεται σε κρίση, με την ηγεσία να είναι διχασμένη καθώς τα 17 από τα 38 μέλη της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής του PSOE παραιτήθηκαν την Τετάρτη και απαίτησαν ο Σάντσες να αποχωρήσει προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Ο Σάντσες δεν επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα (PP) κι έχει αποτρέψει τις επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που δεν αρθεί το αδιέξοδο, τότε η χώρα θα προκηρύξει νέες εκλογές, τον Δεκέμβριο.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις παραιτήσεις, ο 44χρονος Σάντσες είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες πως δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην αποχή των βουλευτών του κόμματος και ότι θα ταχθεί υπέρ της προκήρυξης νέας διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού του κόμματος, που πιθανότατα θα κερδίσει ο ίδιος.

«Αν η ομοσπονδιακή επιτροπή αποφασίσει ότι είναι απαραίτητη η αποχή, δεν μπορώ να εφαρμόσω μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνώ», υπογράμμισε χωρίς να κάνει σαφές εάν αυτό σημαίνει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του. Πάντως, η σημερινή ψηφοφορία θεωρείται «αποφασιστικής» σημασίας.