Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ολάντ: Οι Βρετανοι θα πληρώσουν το τίμημα του Brexit



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε το Λονδίνο σήμερα ότι το Brexit «θα έχει αναπόφευκτα ένα τίμημα για το Ηνωμένο Βασίλειο», κατά την άφιξή του στη σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες.

«Θα υπάρξει αναπόφευκτα ένα κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο.  Δεν πρέπει να είναι τιμωρία, όμως ταυτόχρονα είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε λιγότερο καλή θέση αύριο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ολάντ το μήνυμα που θα πρέπει να περάσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ότι «η Ευρώπη εμπιστεύεται το μέλλον, δηλαδή δίνει λύσεις και όχι προβλήματα».

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε: «Θέλουμε στο μέλλον να έχουμε καλές σχέσεις με τη Βρετανία αλλά επιθυμούμε επίσης να υπερασπιστούμε μαζί, εμείς οι 27, τα συμφέροντά μας. Μέχρι τώρα, τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο, επανέλαβε και αυτός ότι το Brexit δεν θα είναι «δωρεάν» για τη Βρετανία. «Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν... Δεν υπάρχει όμως κάποιο αίσθημα εκδίκησης, μνησικακίας, παρά μόνο η βούληση να διαπραγματευτούμε πιστά και με έξυπνο τρόπο για να βρούμε μια λύση προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αλλά με μια σαφή γραμμή ότι δεν μπορείς να βρεθεί σε καλύτερη θέση αν είσαι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

«Δεν πρόκειται για μια δίκη, το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια συζήτηση, όχι μια δικαστική υπόθεση. Θα βρούμε γέφυρες μεταξύ μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. Οι Βρετανοί «ίσως δεν ανήκουν πλέον στην οικογένειά μας αλλά παραμένουν ακόμη γείτονες, έτσι θα πρέπει να σεβόμαστε οι μεν τους δε αλλά να παίζουμε επί ίσοις όροις και όχι να εφαρμόζουμε επιλεκτικά αυτά που θέλουμε», κατέληξε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαπραγμάτευση για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ παραδέχτηκε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία, όμως αυτό δεν αλλάζει τη στάση που θα τηρήσουν οι πλευρές στη διαπραγμάτευση. «Έχουμε ομοφωνία μεταξύ των 27 και ομοφωνία στους τρεις θεσμούς», τόνισε.