Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής θα είναι αισθητές για 10.000 χρόνια



Με τον σημερινό ρυθμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η Γη αναμένεται να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, προειδοποιεί νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Όρεγκον Στέιτ, καλώντας τους φορείς χάραξης πολιτικής να εξετάσουν τις εξαιρετικά μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

 

«Μεγάλο μέρος του άνθρακα που απελευθερώνουμε στον αέρα από την καύση ορυκτών καυσίμων θα παραμείνει εκεί για χιλιάδες χρόνια, και ένα κομμάτι θα είναι εκεί για περισσότερα από 100.000 χρόνια, επηρεάζοντας χιλιάδες γενιές ανθρώπων», αναφέρει ο παλαιοκλιματολόγος και επικεφαλής της έρευνας Πίτερ Κλαρκ, σε επίσημη δήλωσή του.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα τεσσάρων σεναρίων εκπομπών, που προβλέπουν την απελευθέρωση 1,28 έως 5,12 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα για την περίοδο 2000 με 2300.

Ενώ η ρύπανση του άνθρακα μειώθηκε στο μηδέν έως το 2300 σε κάθε ένα από τα τέσσερα σενάρια, ο αντίκτυπος της επακόλουθης ζημιάς παρέμεινε για άλλες δέκα χιλιετίες.

Στο πιο απαισόδοξο σενάριο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται κατά επτά βαθμούς Κελσίου ως το 2300 αλλά σημειώνουν πτώση μόνο κατά ένα βαθμό κατά τα επόμενα 10.000 χρόνια.

Στο ίδιο σενάριο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας φτάνει τα 50 μέτρα, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο φτάνει έως και τα 25 μέτρα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα το 10 τοις εκατό του πληθυσμού σε 122 χώρες, εκτιμούν οι ερευνητές.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η ελαφρά ή ακόμα και σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να μην είναι πλέον αρκετή για να γλιτώσει τις μελλοντικές γενιές από τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μακροχρόνιο ορίζοντα του κύκλου του άνθρακα και της κλιματικής αλλαγής, οι ηγέτες θα πρέπει να στοχεύουν σε μηδενικές ή ακόμη και αρνητικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το συντομότερο δυνατό, προειδοποιούν οι ερευνητές.