Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μέι: Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία - Φόβοι για νέα επίθεση



Από «σοβαρό» σε «κρίσιμο» -δηλαδή στο ανώτατο επίπεδο- ανέβηκε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, κάνοντας λόγο για πιθανότητα «επικείμενης» απειλής, μία ημέρα μετά από την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ.

Σε δήλωσή της από τη Downing Street, η κ. Μέι ανέφερε πως δεν μπορεί να αγνοηθεί η πιθανότητα μια ευρύτερη ομάδα ατόμων να συνδέεται με την επίθεση στο Μάντσεστερ.

Όπως τόνισε, το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση ενδέχεται να είναι επικείμενη».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Νωρίτερα, σε δήλωσή της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία η κ. Μέι έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση η οποία δείχνει πώρωση» εναντίον «ανήμπορων να αμυνθούν νέων ανθρώπων».

Η κ. Μέι προήδρευσε της ειδικής κυβερνητικής επιτροπής ασφαλείας Cobra και στη συνέχεια βρέθηκε στο Μάντσεστερ όπου, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε και νοσοκομείο παίδων.

22χρονος Βρετανός λιβυκής καταγωγής ο δράστης

Ο βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά του μέσα σε συναυλία στο Μάντσεστερ είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, Βρετανός με λιβυκή καταγωγή, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα βρετανική αστυνομία.

Η πράξη του 22χρονου κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και σε ένα οκτάχρονο κορίτσι με καταγωγή από την Κύπρο και τον τραυματισμό άλλων 59.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε επαφή με τις βρετανικές αρχές, ανέφεραν ότι ο φερόμενος ως βομβιστής ταξίδεψε στο Μάντσεστερ από το Λονδίνο με τρένο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail o Αμπέντι είχε γεννηθεί στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά καταγόταν από τη Λιβύη. Γείτονές του οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα συμπεριφερόταν παράξενα.

Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται μέσω του ελεγχόμενου από το ίδιο πρακτορείου Amaq ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο οι αρχές τόσο της Μεγάλης Βρετανίας όσο και των ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τους ισχυρισμούς του.

Αυτή ήταν η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 7 Ιουλίου 2005, όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν συνολικά 52 ανθρώπους.