Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μεγάλες καταστροφές στους γαλλικούς αμπελώνες από το χαλάζι [ΒΙΝΤΕΟ]



Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως η σφοδρή χαλαζόπτωση, δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα το Σαββατοκύριακο σε αμπελώνες της Γαλλίας ιδίως στο Κονιάκ, όπου καταστράφηκε το 8% των καλλιεργειών.

Από το χαλάζι επλήγησαν επίσης οι περιοχές Σαμπλί και Μποζολέ.

"Η χαλαζοθύελλα κατέστρεψε πολλούς αμπελώνες, με αποτέλεσμα να καταστεί αβέβαιη ή αδύνατη η μελλοντική σοδειά" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FNSEA, η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Γαλλίας.

 

Οι παραγωγοί του Κονιάκ σημείωσαν ότι από το χαλάζι υπέστησαν τεράστιες ζημιές 50.000-60.000 στρέμματα με αμπέλια, δηλαδή το 6-8% της καλλιεργούμενης έκτασης. "Σε ορισμένα σημεία έχει καταστραφεί το 100% της παραγωγής", είπε μια εκπρόσωπος της ένωσης παραγωγών BNIC.

Κάποιοι οινοπαραγωγοί είπαν ότι το χαλάζι που έπεσε είχε μέγεθος αυγών ορτυκιού, καθώς το μήκος του έφτανε το 1,5 εκατοστό.

Η BNIC θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγή κονιάκ.

Στη Βουργουνδία, το χαλάζι και η βροχή που ακολούθησε κατέστρεψαν περίπου 6.000 στρέμματα, κυρίως στα νοτιοδυτικά του Σαμπλί (τον μεγαλύτερο αμπελώνα της περιφέρειας) και στο Οξερουά.

Στην περιοχή του Μποζολέ, όπου παράγεται το δημοφιλές μποζολέ νουβό, περίπου 10.000 στρέμματα ή το 6% των αμπελώνων επλήγησαν από τις καταιγίδες, όμως ακόμη δεν έχει γίνει μια ακριβής εκτίμηση της καταστροφής.

Η FNSEA ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να στηρίξει τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα δεδομένου ότι δεν θα μειωθεί μόνο η φετινή σοδειά αλλά θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τις μελλοντικές και στις τρεις περιοχές.