Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κλείνουν όλοι τα σύνορα..Μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα



Βαλκανικές χώρες από τις οποίες περνούν οι πρόσφυγες κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη, αρνούνται να δεχθούν ανθρώπους από συγκεκριμένες εθνότητες, ως συνέπεια των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Παγιδευμένοι στο «πουθενά»

Εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Κροατία, τη Σερβία και τα Σκόπια δηλώνουν ότι οι τρεις αυτές χώρες θα σταματούν πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και θα τους υποχρεώνουν να γυρίζουν στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει ο Guardian, οι τρις βαλκανικές χώρες πανικοβλήθηκαν όταν την Πέμπτη, η Σλοβενία προσπάθησε να επιστρέψει πίσω στην Κροατία 168 μετανάστες από το Μαρόκο.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις για τον χειρισμό προσφύγων από συγκεκριμένες χώρες και τόνισε ότι θα συνεχίσει να δέχεται ανθρώπους από όλες τις χώρες, όσο η Γερμανία και η Αυστρία συνεχίσουν να τους δέχονται. Πάντως ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι η Σλοβενία θα συζητήσει με τις άλλες Βαλκανικές χώρες, τρόπους για να περιοριστεί στο μέλλον η ροή των λεγόμενων οικονομικών μεταναστών.

Οπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων, άνθρωποι προερχόμενοι από την Αφρική, το Ιράν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές - που συνολικά ανέρχονται σε λιγότερο από το 10% του συνόλου των ροών - είναι παγιδευμένοι στις μεθορίους της Κροατίας, της Σερβίας και των Σκοπίων, και μετακινούνται συνεχώς καθώς καμία από τις τρεις χώρες δεν θέλει να τους κρατήσει.
Οι Σκοπιανοί «υψώνουν» φράκτη στην Ειδομένη

Ο Δήμαρχος Παιονίας Κιλκίς

Το Thetoc επικοινώνησε με τον δήμαρχο Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας ΚιλκίςΧρήστο Γκουντενούδη ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν επί τόπου στην Ειδομένη και επιβεβαίωσε ότι ήδη στην πλευρά των Σκοπίων δύο τρακτέρ ανοίγουν τρύπες προκειμένου να τοποθετηθούν πάσσαλοι. 

Μάλιστα ο κ. Γκουντενούδης είπε στο Thetoc ότι η κατάσταση θυμίζει τον περασμένο Αύγουστο αφού οι Σκοπιανοί αφήνουν να περνούν μόνο όσοι διαθέτουν Συριακά, Αφγανικά και Ιρακινά διαβατήρια με αποτέλεσμα ο συγκεντρωμένος κόσμος να έχει κλείσει ακόμη και τις γραμμές του τρένου. Όπως σημειώνει προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα χωρίς να καταφέρει να τον βρει ενώ μέχρι αυτήν την ώρα ουδείς από την κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει μαζί του.


Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Κάτι ετοιμάζουν οι σκοπιανοί

Οι Σκοπιανοί αρνούνται ότι χτίζεται τείχος, αλλά ο εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Αντώνης Ρήγας, επιβεβαιώνει και αυτός στον Guardian τα έργα που είναι σε εξέλιξη: «Είναι προφανές ότι κάτι θέλουν να κάνουν. Ανά 20 μέτρα στήνουν πέτρες. Για ποιο λόγο; Δεν έχουν αρχίσει την κατασκευή, αλλά είμαι μηχανικός, και μπορώ να πω ότι είναι εκεί για κάποιο λόγο»

Στην αρχή της εβδομάδας, το υπουργικό συμβούλιο της πΓΔΜ είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αν ανεγείρει έναν φράχτη, αλλά τόνισε ότι αυτό θα γίνει τελικά αν οι χώρες που βρίσκονται μετά από αυτήν στις προσφυγικές ροές πράξουν το ίδιο.