Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Μια τετράχρονη που έχει διαβάσει 1.000 βιβλία



Τι κι αν είναι μόλις τεσσάρων ετών; Η μικρή Ντάλια Αράνα από το Γκέινσβιλ, στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, έχει διαβάσει περισσότερα από 1.000 βιβλία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι γονείς της.

Μάλιστα, η μικρή Ντάλια έγινε τιμητικά η πρώτη βιβλιοθηκάριος για μία ημέρα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ιδρύθηκε το 1800 και θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε ο πατέρας της τετράχρονης, Μιγκέλ Αράνα, μιλώντας στον ιστότοπο Buzzfeed, η Ντάλια διάβασε το πρώτο της βιβλίο -με τίτλο «Ann’s Big Muffin»- ένα μήνα προτού κλείσει τα τρία της χρόνια.

Όσο για τη μητέρα της, Χαλίμα, αποφάσισε με επιστολή της να γνωστοποιήσει τη λατρεία της κόρης της για τα βιβλία, προκειμένου να καταστεί εφικτό η τετράχρονη να επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

 


 
 

Τελικώς η τετράχρονη ξεναγήθηκε στην ιστορική βιβλιοθήκη, μίλησε με το προσωπικό για βιβλία, ενθουσιάστηκε με τις εγκαταστάσεις και τα υπόγεια τούνελ που συνδέουν τα διάφορα κτήρια και αποκάλυψε ότι το αγαπημένο της βιβλίο, είναι το «The Pigeon Finds a Hot Dog», του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μο Ουίλεμς.

 

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου διαθέτει μια ευρεία γκάμα υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 γλώσσες.

Ο αριθμός των καταλογογραφημένων τεκμηρίων ξεπερνά τα 32 εκατομμύρια, ενώ η βιβλιοθήκη σήμερα οργανώνει εκθέσεις, συναυλίες και διαλέξεις στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της.