Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γκάμπια: Ο νέος πρόεδρος ορκίζεται την Πέμπτη μετά τις πιέσεις της Σενεγάλης



Ραγδαίες εξελίξεις σε επίπεδο προεδρίας δρομολόγησε στην Γκάμπια η απειλή εισβολής στρατιωτικών δυνάμεων από τη Σενεγάλη, προκειμένου ο πρόεδρος Γιαχία Τζαμέ να αποδειχθεί την ήττα του στις πρόσφατες εκλογές και να παραδώσει τη σκυτάλη. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί την Πέμπτη, καθώς, όπως φαίνεται, ο Τζαμέ υπαναχώρησε της θέσης του, αποφεύγοντας τη στρατιωτική επέμβαση της Σενεγάλης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οπαδοί του εκλεγμένου προέδρου Αντάμα Μπάροου, ετοιμάζονται για την περιφρούρηση της διαδικασίας, καθώς κυκλοφορούν φήμες για επέμβαση ανταρτών, οι οποίοι πρόσκεινται στον πρόεδρο Τζαμέ. Ο τελευταίος δεν αναγνώριζε το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, προκαλώντας εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην αφρικανική χώρα.

Η κυβέρνηση της Σενεγάλης έδωσε εντολή σε μεγάλα τμήματα του στρατού να μεταφερθούν στα σύνορα με την Γκάμπια και έδωσε προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα, πριν εισβάλει στη χώρα, αν ο Τζαμέ επιμείνει στη μη αναγνώριση της εκλογικής του ήττας.

Η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι τουρίστες εκκενώνουν μαζικά τα ξενοδοχεία τους, την ίδια στιγμή που στην πρωτεύουσα Μπανχούλ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους και τα καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά.