Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Εχασε τη μάχη με τη ζωή και ο δάσκαλος-σύμβολο της τραγωδίας στην Άγκυρα



Ο 46χρονος δάσκαλος Ιτσετίν Τσεβίκ ο άνθρωπος-σύμβολο της τραγωδίας από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, με την συγκλονιστική φωτογραφία που τον δείχνει να αγκαλιάζει την κόρη του που υποφέρει από τραύματα, έχασε τη μάχη με τη ζωή, υποκύπτοντας  στα τραύματα του.  Λίγο πριν είχαν χάσει τη μάχη με τη ζωή η κόρη του Μπασάκ και η αδερφή του Νιλγκούν, ενώ η σύζυγός του Χατίς τραυματίστηκε αλλά επέζησε των εκρήξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συγγενείς του ο Ιτσετίν ήταν ένας ιδεαλιστής, που είχε αφιερώσει τη ζωή του στη διδασκαλία. Η οικογένεια του Τσεβίκ είχε μετακομίσει στην Άγκυρα, επειδή η κόρη του, Μπασάκ, είχε ξεκινήσει να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της τουρκικής πρωτεύουσας. Όσο για την αδελφή του άτυχου 46χρονου είχε μετακομίσει στο σπίτι του αδελφού της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού από τον οποίο είχε προσβληθεί.

ankara5

Τα άλλα θύματα του μακελειού

Ένα αγοράκι εννέα ετών, μια γιαγιά 70 ετών, υποψήφιοι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP και ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα.

Σε ηλικία μόλις εννέα ετών, ο Βεϊσέλ Ντενίζ Ατιλγκάν, το μικρότερο θύμα των βομβιστών, σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του, τον Ιμπραήμ Ατιλγκάν, ο οποίος εργαζόταν στην κρατική εταιρεία των σιδηροδρόμων TCDD. Όπως έγραψε η εφημερίδα Hürriyet, o Βεϊσέλ ήταν εκείνος που ζήτησε επίμονα από τον πατέρα του να τον πάρει μαζί του στην πορεία υπέρ της ειρήνης.

Μεταξύ των θυμάτων και η Μεριέμ Μπουλούτ, ηλικίας 70 ετών, μέλος της οργάνωσης «Μητέρες του Σαββάτου», που διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα για τους γιους τους, οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται από τότε που τους συνέλαβαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κατά την εκστρατεία καταστολής των Κούρδων ανταρτών τη δεκαετία του 1990 στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Ο εγγονός της Μπουλούτ είχε χάσει την ζωή του τον περασμένο χρόνο ενώ πολεμούσε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο όρος Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ.

Η 19χρονη Ελίφ Κανλίογλου σπούδαζε ξένες γλώσσες στο πανεπιστήμιο της Μερσίνας. Η νεαρή κοπέλα, κόρη ενός στελέχους του Κόμματος Εργασίας (Emep) είχε πάρει το λεωφορείο για να συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Άγκυρας.

Σε μια φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Twitter, μια άλλη φοιτήτρια, η Ντιζλέ Ντελί, τραβάει μια «selfie» στο εσωτερικό ενός λεωφορείου με το οποίο ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα, ενώ οι φίλοι της σχηματίζουν το σήμα της νίκης με τα χέρια τους. «Πηγαίνουμε στην Άγκυρα για να φέρουμε την ειρήνη» έγραψε με ενθουσιασμό η ίδια σε ένα από τα τελευταία μηνύματα που ανήρτησε.

Το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχασε το Σάββατο πολλά από τα στελέχη του που είχαν θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της πρώτης Νοεμβρίου. Ανάμεσά τους, η Κουμπρά Μελτέμ Μολάογλου, 45 ετών, η οποία έθεσε υποψηφιότητα στην Κωνσταντινούπολη, και ο Αμπντουλάχ Ερόλ, υποψήφιος στην Κερασούντα. Την Παρασκευή η Μολάογλου είχε αναρτήσει στον λογαριασμό της στο Twitter μια φωτογραφία όπου απεικονιζόταν στο πλευρό του επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς με την ετικέτα «ειρήνη».

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θρηνεί επίσης για τα στελέχη που έχασε στη διπλή βομβιστική επίθεση. Ένδεκα στελέχη της νεολαίας του κόμματος της Μαλάτειας σκοτώθηκαν.

Παντρεμένοι εδώ και έναν χρόνο, ο Γιλμάζ Ελμαστζάν, εργαζόμενος στους σιδηροδρόμους και η σύζυγός του Γκουλχάν, έγκυος, πέθαναν ο ένας στο πλευρό του άλλου.

Αλλά και ξένοι υπήκοοι βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων. Ο ΠαλαιστίνιοςΆχμεντ Αλκαντί, ο οποίος διέμενε στην Αντιόχεια κοντά στη συριακή μεθόριο, ήταν επικεφαλής ενός φιλειρηνικού κινήματος και δίδασκε αγγλικά και αραβικά.