Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απεβίωσε ο πρώην Πρωθυπουργός του Νεπάλ Σοσίλ Κοιράλα



Ο πρώην πρωθυπουργός του Νεπάλ Σοσίλ Κοϊράλα πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών. Οθάνατος του πολιτικού, αναμένεται ότι θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση μεγαλύτερων δικαιωμάτων στις μειονότητες, στο πλαίσιο του νέου συντάγματος.

Ο Κοϊράλα ήταν μέλος μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυναστείες στο Νεπάλ, ενώ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο. Πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας από αναπνευστικά προβλήματα, στο σπίτι ενός ανιψιού του, στο Κατμαντού, σύμφωνα με δηλώσεις ενός από τους γιατρούς του.

Η βοήθειά του ήταν καθοριστική στην προετοιμασία του πρώτου ρεπουμπλικανικού συντάγματος στο Νεπάλ. Το νέο σύνταγμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτών που το προετοίμασαν, θα φέρει τη χώρα αυτήν των Ιμαλαίων πιο κοντά στη σταθερότητα και στην ειρήνη, μετά από χρόνια εσωτερικής διαμάχης και την πτώση της μοναρχίας, μετά από 239 χρόνια κυριαρχίας.

Ο Κοϊράλα ήταν ηγέτης του κεντρώου Κόμματος του Κογκρέσου, που αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, ενώ διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Ινδία.

Το Νεπάλ βρίσκεται στο επίκεντρο εσωτερικής αναταραχής από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και υιοθετήθηκε το νέο σύνταγμα, καθώς προκάλεσε την αντίδραση της κοινότητας των Μαντέσι, που απαιτούν να έχουν πιο ουσιαστικό ρόλο στην κυβέρνηση.