Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Φυλάκιση 13 ετών σε δουλέμπορο



Σε συνολική ποινή φυλάκισης 13 ετών και ενός μηνός καταδικάστηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου 38χρονος αλλοδαπός από το Μαρόκο, που κατηγορείται για τη μεταφορά 33 παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στο Φαρμακονήσι πέρυσι το καλοκαίρι.

Πρόκειται για τον Zakaria Essolh σε βάρος του οποίου είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για μεταφορά λαθρομεταναστών, έκθεση σε κίνδυνο και πρόκληση ναυαγίου.

H υπόθεση του εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, μετά από διακοπή στις 7 Απριλίου, και κρίθηκε ένοχος με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 13 ετών και ενός μηνός με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Συνήγορος υπεράσπισης για τον 38χρονο παραστάθηκε η κ. Μαριέττα Ξενάκη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ταξίδι των 33 αλλοδαπών ξεκίνησε από την περιοχή «Δίδυμα» της Τουρκίας με βάρκα στην οποία κυβερνήτης ήταν ο 38χρονος από το Μαρόκο.
Το βράδυ της 31ης Ιουλίου 2013 ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντόπισε ανοικτά του Φαρμακονησίου μία φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα στην οποία επέβαιναν αλλοδαποί.

Μόλις οι αλλοδαποί αντιλήφθηκαν τους λιμενικούς κατέστρεψαν την βάρκα και βρέθηκαν στη θάλασσα.

Από το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ακολούθησε η ασφαλής περισυλλογή των παράνομων μεταναστών, στη συνέχεια η μεταφορά τους στο Φαρμακονήσι, ενώ η πνευστή βάρκα βυθίστηκε.