Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέες ποινικές διώξεις για μίζες σε εξοπλιστικό πρόγραμμα



Μίζες που φέρονται να διακινήθηκαν κατά την προμήθεια ενός ακόμα εξοπλιστικού προγράμματος εντόπισαν οι εισαγγελικές αρχές.

Μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για παράνομες πληρωμές, που αφορούν προμήθειες οχημάτων από τη γερμανική εταιρία DAIMLER, σύμφωνα με τα Νέα.

Ο κατάλογος των κατηγορουμένων περιλαμβάνει επτά πρόσωπα που είναι έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι, γερμανοί υπάλληλοι της εταιρίας και ο εκπρόσωπος της DAIMLER στην Ελλάδα.

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με εντολή που είχε δώσει η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί η βασιμότητα στοιχείων που έδειχναν ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου φέρονται ότι έγιναν παράνομες πληρωμές συνολικού ύψους τουλάχιστον δυο εκατομμυρίων ευρώ από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους.

Οι δωροδοκίες φέρονται να έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρίας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων προκειμένου οι αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.

Κατά την πρόοδο της εισαγγελικής έρευνας διαπιστώθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, μεταξύ των οποίων η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας με την DAIMLER.

Επίσης οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις το ξέπλυμα μαύρου χρήματος λειτουργούσε με διάφορους τρόπους, όπως ότι η γερμανική εταιρία διατηρούσε μαύρα ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα εξωχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί, παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές.

Το αποτέλεσμα της έρευνας των εισαγγελικών λειτουργών αποτυπώνεται στην ασκηθείσα ποινική δίωξη που περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα:

    Δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
    Δωροληψία υπαλλήλου κατ" επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
    Νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) .

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ελλήνων εισαγγελέων για την αποκάλυψη των μεθόδων των δωροδοκιών ήταν και τα στοιχεία που έλαβαν μέσω δικαστικής σε συνδρομής από τις αρχές των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται συνομιλίες για τις δωροδοκίες.

Μέσα από την αλληλογραφία φέρεται να προκύπτει το εύρος του συστήματος διαπλοκής που είχε σχηματιστεί γύρω από τις προμήθειες των εξοπλισμών την περίοδο εκείνη.

Χαρακτηριστικά μάλιστα στέλεχος της DAIMLER σε εσωτερικό σημείωμα φέρεται να παραδέχεται ότι οι διασυνδέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις.

Το κόστος των επίμαχων συμβάσεων ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς αυτές αφορούν:

    Την προμήθεια 2.000 στρατιωτικών οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, ανταλλακτικών, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντήρησης με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 015Α/97). Με συνολικό κόστος 96 εκ. ευρώ.
    Την προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, 111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέως τύπου, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον προμήθεια μέχρι 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου προς κάλυψη αναγκών σε οχήματα του προγράμματος Β ράση ΕΡΜΗΣ (Σύμβαση 19Α/2000) με κόστος 30 εκ. ευρώ.
    Την προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου OHL 1829/63, 49+1 θέσεων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία (Σύμβαση 013Α/98).

Η περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης θα ανατεθεί σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι.