Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Υπουργείο Υγείας: Μέσω ΑΣΕΠ η ιατρική ειδικότητα



Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί από το νέο έτος ενώ σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας θα προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Προβλέπεται μάλιστα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο θα ισχύει μεικτό σύστημα για την επιλογή των ειδικευόμενων: οι θέσεις εκπαίδευσης στις ειδικότητες θα καταλαμβάνονται παράλληλα βάσει της λίστας που υπάρχει και σήμερα και των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή επιδιώκει έναν πιο δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπος  απόκτησης ειδικότητας ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης Ελλήνων επιστημόνων στην αλλοδαπή.  Το διπλό σύστημα θα ξεκινά με μία ποσόστωση για την κάλυψη των θέσεων εκπαίδευσης κατά 20% από τις εξετάσεις και κατά 80% από την λίστα, στο πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Σταδιακά η ποσόστωση θα αυξάνεται υπέρ των εξετάσεων μέχρι να καταργηθεί η λίστα.

Για το θέμα αυτό σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας αποφασίστηκε  -μεταξύ άλλων- τη σύσταση Κοινής Επιτροπή των Υπουργείων Υγεία και Παιδείας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα αποφασίστηκε  η αξιολόγηση των ποσοτικών αλλά και ποιοτικών αναγκών των ιατρικών ειδικοτήτων, αφού εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο  των ειδικοτήτων σε υπεραριθμία και των ειδικοτήτων σε έλλειμμα.