Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Mικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν υποχρεωτικές άδειες στους εργαζόμενους



Παγωμένη είναι η αγορά, επεσήμαναν οι εκπρόσωπου του Επαγγελματικού Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Βιοτεχνικού Αθηνών Παύλος Ραβάνης, Επαγγελματικού Πειραιώς Γεώργιος Μπενέτος και Βιοτεχνικού Πειραιώς Ανδριανός Μιχάλαρος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα.

Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων ανέφεραν ότι μόνο η αγορά των τροφίμων παραμένει ζωντανή, σημειώνοντας ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει πριν παρέλθει ένα δίμηνο, ενώ εξαιτίας των εξελίξεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήεσις έχουν υποχρεωθεί και δίνουν αναγκαστικές άδειες στους υπαλλήλους τους.

Όπως υπογράμμισαν, από την αρχή του χρόνου έχουν κλείσει 10.000 επιχειρήσεις ενώ 600 εργαζόμενοι χάνου τις δουλείες τους κάθε μέρα και αυτό το φαινόμενο εκτιμούν ότι θα ενταθεί.

Ζητούν πρόστιμα και προσαυξήσεις για πληρωμές, που δεν θα γίνουν αυτό το διάστημα, να διαγραφούν ενώ εκτίμησαν ότι αν οι τράπεζες δεν ανοίξουν την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια.

Σε κοινό υπόμνημά τους αναφέρουν ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες αποζητούν την αξιοπρέπεια «όχι όμως στα χειροκροτήματα ή στα κοινωνικά δίκτυα».

Όπως σημειώνεται: «για μας αξιοπρέπεια σημαίνει, οι προμηθευτές μας να μην ζητούν προκαταβολική πληρωμή και οι πελάτες μας να μην μας ρωτούν αν θα είμαστε ικανοί να υλοποιήσουμε την παραγγελία τους. Για να έχουμε όμως τη δυνατότητα να λειτουργούμε αξιοπρεπώς, θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να υπάρχουμε ως κράτος, ως κοινωνία, ως επιχειρηματίες. Και όλα αυτά τίθενται εν αμφιβόλω τις τελευταίες ημέρες» για αυτό και απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στην κοινωνία της παραγωγής για εθνική συνεννόηση.

Δεν είναι μονόδρομος οι υφεσιακές προτάσεις που αυξάνουν περαιτέρω την επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα, με άμεσους και έμμεσους φόρους αλλά ταυτόχρονα απέναντι στην αδιαλλαξία των πιστωτών μπορεί να διαμορφωθεί μια ελληνική εναλλακτική πρόταση όπως υποστηρίζουν.

Επιχειρώντας να αποτιμήσουν τις άμεσες συνέπειες, μετά το δημοψήφισμα, για την επιχειρηματικότητα τις κωδικοποιούν ως εξής:

• οριστική απώλεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, που αποτελεί το κύριο εθνικό προϊόν της χώρας,

• λόγω αβεβαιότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας θα υπάρξει εκροή κεφαλαίων,

• περαιτέρω στέγνωμα της πραγματικής οικονομίας,

• ασφυξία των εισαγωγικών επιχειρήσεων λόγω της αδυναμίας αγορών,

• το κράτος θα αδυνατεί να εισπράξει τα έσοδά του.

Συνεπώς, σημειώνεται, θα μειωθούν ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ της χώρας άρα και η εισπρακτική ικανότητα του Δημοσίου άρα και οι μισθοί και οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των επιχειρήσεων.

«Συνεπώς, για την επιχειρηματικότητα της χώρας μας, επιβάλλεται η εξεύρεση λύση τώρα» καταλήγει το υπόμνημα.