Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Εφοδος κουνουπιών στο Ηράκλειο



Η κακοκαιρία που έπληξε το Νομό Ηρακλείου το φετινό χειμώνα, με τις έντονες βροχοπτώσεις και την υπερχείλιση των ποταμών είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην όξυνση του φαινομένου των κουνουπιών στη δυτική πλευρά της πόλης.

Παρά το πρόγραμμα ψεκασμών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας και σε συνεννόηση με τους Δήμους, η…έφοδος των κουνουπιών δεν λέει να κοπάσει δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινή διαβίωση των κατοίκων.

Όπως ωστόσο ενημερώνει ο Επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, σταδιακά, και όσο οι ψεκασμοί συνεχίζονται, το φαινόμενο θα μειωθεί σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα, συνιστώντας υπομονή από τους πολίτες:

«Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη τη Κρήτη λόγω των υδάτων που λιμνάζουν», λέει ο κ. Νίκος Καμπάνης τονίζοντας ότι οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει από τις 7 Μαΐου με απόλυτη προτεραιότητα στις δυτικές συνοικίες: «Πιστεύουμε ότι με το τέλος κάθε κύκλου ψεκασμού το φαινόμενο θα εξασθενεί και πως σε ένα μήνα δεν θα έχει επαλειφθεί».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας καθώς στη Κρήτη δεν έχουν καταγραφεί δείγματα μολυσμένων κουνουπιών από ελονοσία ή από τον ιό του δυτικού Νείλου γεγονός που επιβεβαιώνεται κάθε 15 μέρες μέσω του ειδικού ελέγχου που διεξάγεται στον πληθυσμό των κουνουπιών.

Οι πολίτες που διαπιστώνουν προβλήματα από τα σμήνη των κουνουπιών μπορούν να επικοινωνούν με τον Επόπτη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας στους τηλεφωνικούς αριθμούς  2813-41.07.31 και 2813-41.07.32 έτσι ώστε να παρεμβαίνουν στη συνέχεια τα συνεργεία ψεκασμών.