Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα υπόθεση με αναπηρικές συντάξεις-μαϊμού



«Έκανα καλό, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ζήσουν», δήλωσε στην Αστυνομία ο ”εγκέφαλος” οργανωμένου κυκλώματος, που εμπλέκεται σε μεγάλη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, με την έκδοση πλαστών αναπηρικών συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων και αποζημιώσεων για δήθεν εργατικά ατυχήματα, και στο οποίο συμμετείχαν, εκτός των άλλων, 17 γιατροί και υπάλληλοι των δύο οργανισμών.

Η υπόθεση, από την οποία προκύπτει ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου, εξιχνιάστηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.

Την περασμένη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, όλοι Έλληνες, ηλικίας από 26 έως 67 ετών.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο αρχηγός της σπείρας, ένας 53χρονος πρώην ασφαλιστής, ο οποίος έχει εξασφαλίσει και για τον εαυτό του... αναπηρική σύνταξη- μαϊμού, καθώς και ένας 45χρονος υπάλληλος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο, αφού ήταν αυτός που έβρισκε τους «πελάτες», με βάση το ύψος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, ώστε τα κέρδη να είναι υψηλά για όλους, καθώς και το να μην έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα συμψηφίζονταν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατ" εξακολούθηση, πλαστογραφία και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου.

Συγκατηγορούμενοί τους, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, είναι εννέα ιδιώτες γιατροί, οκτώ γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας και άλλα 12 άτομα, τέσσερις από τους οποίους ήταν υπάλληλοι των ασφαλιστικών οργανισμών και οι υπόλοιποι εμφανίζονταν ως μάρτυρες για τα δήθεν εργατικά ατυχήματα.

Όπως ανακοίνωσαν, σήμερα ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Μανώλης Πλουμής, ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Θανάσης Ασβεστάς και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος, τα μέλη του κυκλώματος, για κάθε παράνομη χορήγηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης ή «εργατικού ατυχήματος», απεκόμιζαν χρηματικό ποσό από 2.000 έως 5.000 ευρώ.

Όπως εξακριβώθηκε από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστον σε 360.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, όμως, υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς τα στοιχεία αφορούν στην περίοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, ενώ η σπείρα δραστηριοποιείτο περίπου τέσσερα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την μεθοδολογία, ο 53χρονος και οι στενοί συνεργοί του εντόπιζαν, με τη βοήθεια του 45χρονου υπαλλήλου του ΟΑΕΕ, άνεργους ή άλλα άτομα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως από τις περιοχές της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά, όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλά, και συμφωνούσαν μαζί τους προκειμένου να τους εξασφαλίσουν αναπηρικές συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, ή αποζημιώσεις για εργατικά ατυχήματα. Από τα χρήματα που εξασφάλιζαν τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν το 50%.

Για την επίτευξη του στόχου τους, προσκόμιζαν φακέλους με πλαστά πιστοποιητικά, όπως ψεύτικες βεβαιώσεις γιατρών ή εξετάσεις άλλων ανθρώπων με πραγματικά προβλήματα, ενώ εξαγόραζαν τους γιατρούς των επιτροπών του ΙΚΑ, για να πιστοποιήσουν τις αναπηρίες. Τέσσερις από τους συνεργάτες του κυκλώματος, των οποίων τις εξετάσεις χρησιμοποιούσαν για τους υγιείς, συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία.

Όπως είπε ο ταξίαρχος Μ. Πλουμής, οι γιατροί, ανάλογα με τις «υπηρεσίες» τους, ελάμβαναν από για κάθε επίσκεψη από 50 έως και 700 ευρώ, που ήταν αμοιβή κυρίως για τους γιατρούς που συμμετείχαν στις επιτροπές. Υπάρχει περίπτωση που ο αρχηγός έδωσε εντολή σε γιατρό μέσα σε επιτροπή, με SMS, στο οποίο ζητούσε να του «φτιάξει», τον εξεταζόμενο που ήταν μπροστά τους.

Όσον αφορά τα «εργατικά ατυχήματα», ο 53χρονος είχε μερικές ακτινογραφίες και άλλες εξετάσεις με τραυματισμούς ατόμων, τις οποίες προσκόμιζε στις επιτροπές για όλους τους «πελάτες», σβήνοντας τα ονόματα με οξυζενέ και γράφοντας το όνομα του κάθε φορά εξεταζόμενου.

Επίσης, υπήρχαν οκτώ άτομα που παρουσιάζονταν ως αυτόπτες μάρτυρες του «ατυχήματος» και αυτό ήταν και η «αχίλλειος πτέρνα» της απάτης, καθώς κάποιοι από τους υπαλλήλους του ΟΑΕΕ παρατήρησαν ότι εμφανίζονταν τα ίδια ονόματα μαρτύρων για πολλά διαφορετικά «ατυχήματα» και ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Όπως είπαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι περιπτώσεις παράνομης είσπραξης από τα Ταμεία, πριν την έναρξη της έρευνας, αλλά γίνεται προσπάθεια από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ για την αξιολόγηση του ύψους της ζημιάς.

Πάντως, από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν ταυτοποιηθεί 133 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν προνοιακά επιδόματα και αποζημίωση, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, προβάλλοντας ψευδή εργατικά ατυχήματα. Επίσης, σε 41 περιπτώσεις ύποπτων εργατικών ατυχημάτων, οι κατηγορούμενοι ιατροί έχουν γνωματεύσει θετικά για τα 34.