Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η νέα ΚΑΠ επί τάπητος σε συνέδριο της ΕΕ στην Ήπειρο



Το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Aντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχίζοντας τα διευρυμένα περιφερειακά συνέδρια που προ διετίας ξεκίνησαν με σημεία αναφοράς όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας, διοργάνωσαν στην Ήπειρο το διήμερο 27 και 28 Φεβρουαρίου συνέδριο και δημοσιογραφικό σεμινάριο με θέμα «Γράφοντας για την Ευρώπη - Θέματα και Πηγές».

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν την πρώτη μέρα στα Ιωάννινα, ενώ την δεύτερη σημείο αναφοράς ήταν η Άρτα. Άλλωστε όπως ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, σημείωσε, στόχος είναι ο διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες για την καλύτερη δυνατή κατανόηση των θεμάτων και εν προκειμένω των νέων ευκαιριών ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Το θέμα της βασικής εισήγησης του συνεδρίου «Κοινή Αγροτική Πολιτική, γεωργία και Περιφέρειες: Ευκαιρίες και προκλήσεις για μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη» σε έναν αγροτοκτηνοτροφικό νομό όπως η Άρτα, αποτέλεσε μαγνήτη.

Επιπλέον λόγος για την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου, υπήρξε και ο εισηγητής του θέματος, Τάσος Χανιώτης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό αλλά και τον απολογισμό της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής, όπως αυτή χαράσσεται τα τελευταία τριάντα χρόνια τουλάχιστον.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), στο κατώφλι της οποίας μπήκαμε ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και που ολοκληρώνεται το 2020, προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες. Κι αυτό διότι στον αγροτικό τομέα κατανέμονται τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια της νέας περιόδου (ΕΣΠΑ). Έτσι το διάστημα αυτό συνολικά διατίθενται στην οργάνωση και ανάπτυξη της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 15 δις αφορούν σε μέτρα άμεσης ενίσχυσης και τα 4,5 δις σε μέτρα ανάπτυξης της υπαίθρου.

Την ίδια στιγμή η νέα ΚΑΠ έχει προσανατολισμό στην αύξηση της ποιότητας παραγωγής και την αύξηση εξαγωγών. «Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ότι στον γεωργικό τομέα είναι μικρή χώρα. Όσο πιο γρήγορα αυτό γίνει κατανοητό, τόσο καλύτερα θα είναι τα’ αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Χανιώτης στην ομιλία του, ο οποίος επισήμανε ότι «Δεν περιμένει ο κόσμος να τον ταΐσει η Ελλάδα. Εκείνο όμως που περιμένει και ήδη παρατηρείται μια ζήτηση - μια στροφή στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες που γνωρίζω, είναι το ποιοτικό προϊόν».

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων, επέμεινε στην ανάγκη συμμετοχής των Περιφερειών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος. Κι αυτό διότι όπως είπε - το χειρότερο που συνέβη στην Ελλάδα το 2006 ήταν το πρόγραμμα «Μπαλτατζής», από το οποίο «έγιναν φράγματα εκεί που δεν υπήρχε νερό» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον μετέφερε την είδηση της συνεννόησης που φαίνεται πως υπάρχει με τη νέα ηγεσία του υπουργείο Γεωργίας, λέγοντας ότι προτίθεται να κατανείμει το 30% του προγράμματος στις Περιφέρειες. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο νέος υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου έχει κατανοήσει απόλυτα την ανάγκη αυτή για πετυχημένη πορεία στην αξιοποίηση των πόρων που απευθύνονται στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας και πρόσθεσε: «Έχει μιλήσει ίσως και για το 50%». Αίσθηση προκάλεσε πως από βήματος ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι «η αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας είναι σήμερα το ζητούμενο. Ή θα αγωνιστούμε όλοι μαζί κύριοι για να φτιάξουμε νέα πατρίδα ή αλλιώς δεν θα κάνουμε τίποτα. Αυτά ούτε θέματα ιδεολογίας είναι, ούτε θέματα κυβέρνησης. Είναι θέματα θέλησης. Πρέπει ν’ αγωνιστούμε ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο».

Στην ομιλία του ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του για το γεγονός ότι οι εργασίες του συνεδρίου και μάλιστα στο θέμα που αφορά στον πρωτογενή τομέα εκτυλίχθηκαν στην Ήπειρο αλλά και στην Άρτα, όπου η συμβολή στον αγροτικό τομέα της χώρας υπήρξε πάντα μεγάλη.

Ωστόσο, ο κ. Ψαθάς πέρασε και στην ουσία, αναφέροντας για να επιτύχει το νέο πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας στη χώρα από τους παραγωγούς. «Πρέπει να περάσουμε σε παραγωγούς επαγγελματίες αγρότες και επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Τί σημαίνει αυτό; είναι απλό. Όλοι γνωρίζουν για παράδειγμα σήμερα πως αν θέλει κανείς να μιλήσει για βιώσιμη κτηνοτροφική μονάδα, πρέπει αυτή να διαθέτει τουλάχιστον 200 πρόβατα». Η αναφορά του ήταν σύντομα αλλά ουσιαστική, καθώς ο κ. Ψαθάς δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «διαχρονικά αποτυχημένο» το πρόγραμμα «Νέων Αγροτών», από το οποίο όπως είπε σχεδόν όλοι εγκαταλείπουν στη μέση και κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του.

Ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης ανέφερε πως είναι η στιγμή εκείνη που απαιτείται ν’ αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι ανάπτυξης της περιοχής. Προς τούτο δήλωσε ότι ο Δήμος Αρταίων καταβάλλει κάθε προσπάθεια, υπογραμμίζοντας την απόφαση οργάνωσης και λειτουργίας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο, την συμμετοχή του σε σύσκεψη για την οργάνωση ομάδων παραγωγών, την οργάνωση «Γιορτής πορτοκαλιού - ακτινιδίου - ελιάς», την πρόθεση να συμβάλλει στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών κ.ά.

Ο υπεύθυνος γραφείου τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ‘οταν ρωτήθηκε από το κοινό υποστήριξε ότι η δυναμική της περισσότερης ενοποίησης είναι αυτή που σε αριθμούς δείχνει την μεγάλη δυναμική που υπάρχει στον αγροτικό τομέα πάντα στην κατεύθυνση παραγωγής ποιοτικών προϊόντων. «Πουλώντας μέσω internet στην ενοποιημένη αγορά της Ευρώπης, αμέσως απευθύνεσαι σε 500 εκατομμύρια εν δυνάμει αγοραστές. Αυτό σημαίνει ενοποιημένη αγορά -ολοκλήρωση και χρήση.

Μίλησε επιπλέον για συμφωνίες ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς με άλλες χώρες, αναφέροντας πως ήδη υπάρχει εμπορική - επενδυτική συμφωνία με Ηνωμένες Πολιτείες που αν ξεπεραστούν διάφορα τεχνικά εμπόδια και ολοκληρωθεί τότε η Ευρωπαϊκή αγορά θα προσμετρά οικονομικά οφέλη 60 δισ. ευρώ  το χρόνο.