Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τέσσερις ασθενείς στην ΜΕΘ από την γρίπη



Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημείωσαν μία  απότομη άνοδο στο κύμα της γρίπης.

Έπειτα από σταθερή υποχώρηση των τελευταίων τριών εβδομάδων, οι ιοί της γρίπης επανέκαμψαν, αυξάνοντας δραστικά τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής στον πληθυσμό αλλά και τα βαριά περιστατικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το τελευταίο 24ωρο τέσσερις ασθενείς με γρίπη παρουσίασαν επιπλοκές και εισήχθησαν εσπευσμένα σε ΜΕΘ για νοσηλεία. Συνολικά, μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης 30 ασθενείς βρίσκονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων, δεν σημειώθηκε διαφορά -οι νεκροί λόγω γρίπης ήταν 75.

Αλλος ιός γρίπης αναδεικνύεται τώρα «κυρίαρχος»

Ωστόσο, το γύρισμα του κύματος επιφύλασσε αλλαγές σε ό,τι αφορά τους ιούς της γρίπης, καθώς ο ιός τύπου Α(Η3Ν2), που μέχρι τώρα «κυριαρχούσε» στην επιδημία, έχασε την... πρωτιά από τον ιό της γρίπης τύπου Β.

Ο συγκεκριμένος ιός πλήττει άτομα όλων των ηλικιών, σε αντίθεση με τον ιό Α(Η3Ν2) που «προτιμούσε» κυρίως ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, προκαλώντας τους βαριές επιπλοκές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αιφνίδιο γύρισμα του κύματος της γρίπης αναμένεται να μεταθέσει χρονικά κατά δύο περίπου εβδομάδες τη λήξη της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή η... λήξη συναγερμού για την επιδημία τοποθετείται στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.