Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Βγαίνουν και άλλοι μετανάστες απο την Αμυγδαλέζα



 Άλλοι 30 μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα που βρίσκονταν για περισσότερους από 10 μήνες στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας ελευθερώθηκαν  και επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο που τους άφησε  στο κέντρο της Αθήνας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε:
«Ίσως είναι λάθος που οδηγούνται στην Ομόνοια. Θα βρούμε ένα άλλο μέρος για να τους πηγαίνουμε».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσέθεσε ότι, έστω και συμβολικά, ήταν λάθος αυτή η κίνηση και ότι δεν έπρεπε να κατέβουν στην Ομόνοια, για «να μην τους δίνουμε ιδέες», ενώ δήλωσε άγνοια για τη μεταφορά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι θα ψάξει το θέμα, για να διαπιστώσει τι πραγματικά γίνεται με την απελευθέρωση των μεταναστών από το κέντρο κράτησης των Θρακομακεδονων, λίγα μόλις μέτρα από την Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια.

Όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, " Επαναλαμβάνω ότι πήραμε ένα μέτρο. Αυτό το μέτρο που πήραμε έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία και τις καταδίκες που έχουμε. Η πορεία του μέτρου θα ερευνηθεί. Θα ερευνηθεί και διοικητικά, αν θέλετε, αν τους έχει επιβληθεί όρος περιοριστικός, θα ερευνηθεί και προφανώς ποινικά αν πάνε να κάνουν κανένα έγκλημα και θα ελεγχθεί και το ίδιο το μέτρο.

Αλλά μην μου πείτε τώρα ότι παίρνεις ένα μέτρο σε λιμνάζοντα ύδατα, σε κακοφορμισμένες ιστορίες, σε ταπεινωτικές μεταχειρίσεις και σε μια εβδομάδα δεν πέτυχε. Μου το είπατε, να είστε βέβαιοι ότι σε μία ώρα θα το ψάξω, να δω αν πράγματι έχει συμβεί αυτό, δεν διαφωνώ ότι δεν είναι αξιόπιστο αυτό που λέτε, να το δούμε γιατί μαζεύονται στην Ομόνοια. Διότι δεν πρόκειται να μαζευτούν χίλιοι άνθρωποι στην Ομόνοια. Θα είναι καταστροφή. Θα έχω κάνει λάθος. Θα έχουμε κάνει λάθος. Θα το αποτρέψουμε, θα το δούμε πως θα γίνει. Αλλά σε μια εβδομάδα δεν πέτυχε; Το άλλο από το "12 καταστρέφουν τα πάντα; Δεν είπαμε και σπουδαία πράγματα. Αλλά μέσα σε μια εβδομάδα... Α! Δεν πέτυχε";

Ο κ. Πανούσης, μετά την συνέντευξη τύπου, εξέδωσε ανακοίνωση με διευκρινίσεις:

Τη θέση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητική Ανασυγκρότησης, για τους χειρισμούς του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των αλλοδαπών, εκφράζει ανακοίνωση που εκδόθηκε συμπληρωματικά στην έκτακτη συνέντευξη που έδωσε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, για τον θόρυβο που ξέσπασε από τηλεοπτικό ρεπορτάζ για τη διαταγή που εστάλη στις αστυνομικές υπηρεσίες και αφορά στην απελευθέρωση αλλοδαπών από τα Κέντρα Κράτησης.

Στην ανακοίνωση ουσιαστικά γίνεται στοχευμένη ερμηνεία για τον ρόλο του καθενός και τους λόγους που ανακλήθηκε η διαταγή, καθώς και ποιες είναι οι προτεραιότητες τής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς, για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος που δόθηκε στην αστυνομική διαταγή, «νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης των αλλοδαπών», είναι αυτό που ενόχλησε πάρα πολύ τον κ. Πανούση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είχε γίνει καμία ενημέρωση προς αυτόν πριν σταλεί το έγγραφο στις υπηρεσίες.

Όπως τόνισε και ο κ. Πανούσης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι την πολιτική σε μείζονα πολιτικά θέματα την χαράζει αποκλειστικά το κυβερνητικό επιτελείο. Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου είναι η εφαρμογή της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, καθώς και η άρση όλων των στρεβλώσεων της  νομοθεσίας και των παράτυπων υπερβολών στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κατεχάκη αναφέρει:

«Η χάραξη της κεντρικής πολιτικής σε μείζονα κοινωνικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κυβερνητικού επιτελείου και των συναρμοδίων υπουργών.

Η αναφορά του όρου «Νέα Πολιτική» σε υπηρεσιακό έγγραφο, που εκδόθηκε από τον αρμόδιο Κλάδο του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση-έγκριση της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας, συνιστά σαφώς παρέκκλιση από την ανωτέρω βασική αρχή.

Για τον λόγο αυτό ανακλήθηκε με εντολή της Πολιτικής Ηγεσίας το επίμαχο υπηρεσιακό έγγραφο και διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πάντα σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, η διαμόρφωση του πλαισίου για την ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με πνεύμα ανθρωπισμού, νομικού πολιτισμού και απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των ευαισθησιών της ελληνικής κοινωνίας.

Επιδιώκουμε να άρουμε τις υφιστάμενες στρεβλώσεις, τις αγκυλώσεις, τις παραβιάσεις της εθνικής νομοθεσίας και της ΕΣΔΑ, καθώς και τις παράτυπες υπερβολές στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι όσοι αλλοδαποί παρανομούν και επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, θα διαβιούν σε καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας.

Η εφαρμογή της νομιμότητας και του κράτους δικαίου συνιστά βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού μας έργου»  καταλήγει η διευκρινιστική ανακοίνωση.