Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κατεπείγουσα προκαταρκτική για τις παράνομες συνταγογραφήσεις στη Ρόδο



Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για την πλήρη διερεύνηση καταγγελιών για συνταγογράφηση και διάθεση ακριβών επιθεμάτων, για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων σε ηλικιωμένα άτομα στη Νότια Ρόδο και πιθανότατα και στο υπόλοιπο νησί, παρήγγειλε χθες στην Πταισματοδίκη Ρόδου, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κυριακή Κλιάμπα.
Ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, υποβλήθηκε αναφορά από ιδιώτη στη Νότια Ρόδο, που απασχολείται σε δημόσια υπηρεσία, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για το σκάνδαλο,
συμπεριλαμβανομένων και αντιγράφων από τα βιβλιάρια υγείας ηλικιωμένων ατόμων στα οποία συνταγογραφήθηκαν τα επιθέματα χωρίς να εξεταστούν από ιατρούς.

Η κ. Εισαγγελέας παρήγγειλε στην κ. Πταισματοδίκη να κληθεί για κατάθεση η συγκεκριμένη μάρτυρας και να προτείνει και άλλους μάρτυρες ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητείται να ληφθεί κατάθεση και από αιρετό στη Νότια Ρόδο.

Στο πλαίσιο των ερευνών θα κληθούν να καταθέσουν φαρμακοποιοί που δραστηριοποιούνται στη Νότια Ρόδο, υπάλληλοι που υπηρετούν στο πρόγραμμα "Bοήθεια στο σπίτι" και ελεγκτές του ΕΟΠΠΥ που ενέκριναν τις συνταγές για τα συγκεκριμένα σκευάσματα.
Καταθέσεις θα ληφθούν και από τους ηλικιωμένους στους οποίους χορηγήθηκαν τα σκευάσματα και από συγγενικά τους πρόσωπα, που ενεπλάκησαν στη διαδικασία, ενώ ήδη έχουν συγκεντρωθεί από καταγγέλλοντες αντίγραφα βιβλιαρίων και συνταγών.

Η ιατρική επισκέπτης "βοηθούσε" με το... αζημίωτο

Όπως διαβάζουμε στη "Δημοκρατική", σύμφωνα με τις καταγγελίες, ιατρική επισκέπτης, που δραστηριοποιείται στο νησί και εκπροσωπεί μεγάλη φαρμακοβιομηχανία, κάνει "ιατρικές επισκέψεις" σε σπίτια ηλικιωμένων ατόμων στη Νότια Ρόδο με κλιμάκιο του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι".

Η ιατρική επισκέπτης, που φέρεται πλέον πρόθυμη να "εξυπηρετήσει" τους ηλικιωμένους, πήρε τα βιβλιάρια υγείας τους για να τους συνταγογραφήσει στη συνέχεια με τη συνδρομή ιατρών φάρμακα που τους πείθει ότι χρειάζονται.

Τουλάχιστον δύο γιατροί, ένας στη Ρόδο και ένας στην δυτική πλευρά του νησιού, σε ορεινό δημοτικό διαμέρισμα, που δεν εξέτασαν τους ασθενείς, φέρονται να τους συνταγογραφούσαν ακριβά επιθέματα για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων.
Επίσης, η ιατρική επισκέπτης, φέρεται να λαμβάνει υπεύθυνες δηλώσεις, που ζητείται να βεβαιώνονται για το γνήσιο της υπογραφής τους από συγγενείς των ασθενών, για να εισπράξει στην πορεία το αντίτιμο του κόστους των φαρμάκων, που συνταγογραφεί στους ηλικιωμένους!

Το όλο ζήτημα έχει θορυβήσει και φαρμακοποιούς που κλήθηκαν να εκτελέσουν συνταγές για επιθέματα αξίας 801,35 ευρώ σε ασθενείς, οι οποίοι δεν φέρονται να έχουν τραύματα για τα οποία απαιτείται η χρήση τους!

Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα συγκαταλέγονται μεταξύ των αναλώσιμων για τα οποία δεν απαιτείται ακόμη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ως εκ τούτου δεν διεξάγεται επαρκής έλεγχος για τη διάθεσή τους.
Η διάθεσή τους γίνεται με χειρόγραφες συνταγές στα βιβλία υγείας των ασθενών, ενώ είναι σύνηθες το φαινόμενο να διεκπεραιώνεται η διαδικασία των πληρωμών με υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες εξουσιοδοτείται προς τούτο οποιοδήποτε πρόσωπο από τον ασθενή.