Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι βασικοί άξονες του βιοτουρισμού Άρτας - Πρέβεζας



Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του βιοτουρισμού από τη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής, με πλαίσιο αναφοράς τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου «δράσεις προβολής και προώθησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών παρέμβασης των νομών Άρτας και Πρέβεζας», με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Παρουσία πανεπιστημιακών, επιχειρηματιών, φοιτητών, σπουδαστών τουριστικών σχολών, δημοσιογράφων, επαγγελματιών του τουρισμού η πρόεδρος και ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, καθηγήτρια Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη τόνισε ότι «ο βιοτουρισμός - τουρισμός με πυρήνα το περιβάλλον - βασίζεται στην προσφορά για την ανάπτυξη και την καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κα Βλαβιανού, «η κάθετη διάσταση του βιοτουριστικού προορισμού τονίζει τον μύθο, την ιστορία και τις παραδόσεις, ενώ η οριζόντια προβάλλει τις σημερινές εκφάνσεις της φύσης, των τοπίων, της βιοποικιλότητας, την γευσιγνωσία, την φιλοξενία, το φιλότιμο».

Απ΄ την πλευρά του ο καθηγητής Γιώργος Στουρνάρας από το τμήμα Γεωλογίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στον κλάδο του γεωτουρισμού στην χώρα μας, ο οποίος αποτελεί σημαντική διάσταση για την ανάπτυξη του βιοτουρισμού, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η γεωμορφολογία της Ελλάδος είναι ευλογία». Ταυτόχρονα, επεσήμανε «ο βιοτουρισμός, ο οποίος είναι μεγάλης πολιτισμικής αξίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο γεωλογικό περιβάλλον».

Η κα Ειρήνη Βασιλοπούλου, πρόεδρος του Συνδέσμου «Ελληνίδες στον Τουρισμό» υπογράμμισε την τεράστια σημασία του πολιτισμού για την ανάπτυξη του τουρισμού.

«Η αειφορία στον τουρισμό δεν απαιτεί τεχνογνωσία, αλλά δέσμευση», τόνισε ο κ. Γιώργος Καζαντζόπουλος, μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Όπως υπογράμμισε, «ο τουρισμός χρειάζεται υποδομές και κατάρτιση, ανθρώπινο δυναμικό, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο. Χρειάζεται επίσης ορθές ανθρώπινες συμπεριφορές και από τους παρόχους και από τους αποδέκτες, οι οποίοι θα πρέπει να ζητούν ένα τουριστικό προϊόν που εμπεριέχει τον βίο».

«Δεν χρειάζονται περισσότερες υποδομές ούτε ξενοδοχεία. Αυτό που χρειάζεται είναι να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε το αστείρευτο ταλέντο των νέων, των οποίων η θετική σκέψη είναι μια τεράστια πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον», δήλωσε η κα Αρβανίτη.

Το έργο εκπονήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LEADER και παρουσιάστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.