Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Μας έχουν στοχοποιήσει, λέει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών



Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των φαρμακείων ο πρόεδρος του ΠΦΣ

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των φαρμακείων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κώστας Λουράντος.

«Φαρμακεία που ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν, ελλείψεις φαρμάκων, εμβολίων ακόμη και γενοσήμων, φαρμακοποιοί που αγωνίζονται να εισπράξουν τα χρήματα τους από το 2011, ασθενείς που πληρώνουν υπέρογκη συμμετοχή στα φάρμακά τους και μια Πολιτεία που κωφεύει στις φωνές συνεργασίας» είπε ο κ. Λουράντος, κατά την…επίσημη πρώτη του συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, ως πρόεδρος του ΠΦΣ, περίπου έναν μήνα μετά την εκλογή του.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη  σήμερα, ότι το κράτος θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν λιγότερα, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με  αποτέλεσμα  οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ να καλούνται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν τα φάρμακα τους» δήλωσε ο κ. Λουράντος.

Παρά την «δυσβάστακτη» συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, η συρρίκνωσή της που αποτελεί το μείζον θέμα του υπουργείου Υγείας δεν είναι ορατή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην συνέντευξη τύπου, το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2532,5 εκατ. ευρώ, ενώ το α΄εξάμηνο του 2014 έχει ήδη φθάσει τα 1127,6 εκατ. ευρώ.

«Στο στόχαστρο της Πολιτείας οι Φαρμακοποιοί»

«Η πολιτεία έχει στοχοποιήσει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τους φαρμακοποιούς λες και φταίνε αυτοί για όλα τα δεινά της κρίσης» τόνισε ο κ. Λουράντος. «Για ό,τι κακό συμβαίνει, με χειρουργική ακρίβεια κάθε χρόνο οι πολιτικοί,  βρίσκουν και κάτι να επιβάλλουν στους φαρμακοποιούς. Το πιο πρόσφατο είναι τα ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. Κάποιοι τα θέλουν στα σούπερ μάρκετ για να ... αυξηθεί η τιμή τους και η κατανάλωσή τους ξεχνώντας εντέχνως ότι είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι καραμέλες»! πρόσθεσε θίγοντας ένα θέμα που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον κλάδο των φαρμακοποιών.

Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε ακόμη και στο ζήτημα του ωραρίου των φαρμακείων, χαρακτηρίζοντας το «ανεξέλεγκτο» και ζητώντας κανόνες ανάλογους με αυτούς που ισχύουν στις τράπεζες και το δημόσιο:  «Το ωράριο των φαρμακείων απελευθερώνεται εντελώς για την καλύτερη δήθεν εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά οι τράπεζες και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι οργανισμοί έχουν αυστηρό ωράριο. Και αν κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι για τις τράπεζες αρκούν τα ΑΤΜ από τα οποία δύναται ο πολίτης να πάρει χρήματα, γιατί δεν επαρκούν αντίστοιχα τα εφημερεύοντα φαρμακεία για τα φάρμακα ανάγκης των πολιτών; » κατέληξε ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών.