Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για "χτυπήματα" με ελικοπτεράκια στη Βουλή



Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ειδικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ υπό τον φόβο πιθανόν «χτυπημάτων» σε ευαίσθητους πολιτικούς στόχους από τρομοκράτες, που θα χρησιμοποιήσουν τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια.

Το προηγούμενο 20ήμερο διαπιστώθηκαν τέτοιες υπερπτήσεις μοντέλων ελικοπτέρων πάνω από ευαίσθητους στόχους, όπως το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο, το Πεντάγωνο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στη Λ. Κατεχάκη. Αυτές οι υποθέσεις σε συνδυασμό με το ελικόπτερο του ποδοσφαιρικού αγώνα στη Σερβία, που είχε διεθνή αντίκτυπο, προκάλεσαν το ενδιαφέρον υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ερευνήσουν τον βαθμό ενδεχόμενης απειλής και τους τρόπους αντιμετώπισης.

«Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει μέσω διαδικτύου ένα τετρακόπτερο (τύπου drone), ελικόπτερο ή αεροπλανάκι. Προσαρμόζει σε αυτό μία τηλεσκοπική κάμερα, που συνδέεται ασύρματα με γυαλιά, τα οποία φορά ο χρήστης. Ουσιαστικά ο χρήστης βλέπει με τα «μάτια» του ελικοπτέρου και με το χειριστήριο μπορεί να το κατευθύνει από σταθερό σημείο ακόμη και εν κινήσει μέσα από όχημα», αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας, που χειρίζονται την υπόθεση και αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης τέτοιου ενδεχόμενου… εναέριας προσβολής.

«Αυτά τα ελικόπτερα μπορούν να σηκώσουν ικανοποιητικά ένα αντικείμενο βάρους τουλάχιστον ενός κιλού, που θα προκαλέσει όμως αστάθεια πτήσης ενδεχομένως και άμεση πτώση του. Υπάρχουν όμως και κάποια αεροπλανάκια που μπορούν να μεταφέρουν «αντικείμενα» ακόμη και βάρους 25 κιλών», επισημαίνουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ίδιοι αξιωματικοί θυμίζουν ένα μέρος της προκήρυξης που είχε στείλει η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αναλαμβάνοντας την αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον αστυνομικών του Α.Τ Ιτέας με θρησκευτικό βιβλίο-βόμβα, πάνω στην οποία είχε ανιχνευθεί γενετικό υλικό του «Μανώλη της 17Ν», Χριστόδουλου Ξηρού.

Ο συντάκτης της προκήρυξης αναφερόμενος στην «ατυχία» τους και στην εξουδετέρωση της βόμβας έγραφε χαρακτηριστικά: «Αυτό δημιουργεί μια αρνητική παρακαταθήκη για την μεθοδολογία και την πρακτική των δεμάτων-βόμβα στην Ελλάδα, καθώς σκοπός μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και όχι να εξαντλούμαστε σε συμβολισμούς. Από εδώ και πέρα θα αλλάξουν πολλά. Σύντομα θα επανέλθουμε».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με ειδικούς για την ανεύρεση τρόπου τοποθέτησης ηλεκτρονικών… τοίχων σε ευαίσθητες περιοχές. Αντίστοιχη έρευνα γίνεται για προμήθεια κινητού εξοπλισμού παρεμβολών και «προσγείωσης» τέτοιων ιπτάμενων μέσων, όταν κρίνουν σκόπιμο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης εξετάζονται τρόποι για την καταγραφή των χρηστών ειδών αερομοντελισμού και ελέγχου της αγοράς τους.

Οι πρώτες συλλήψεις

Το πρώτο περιστατικό που κινητοποίησε της αρχές ήταν η πτώση ενός τέτοιου ελικοπτέρου στη Βούλα κοντά στο σπίτι του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου. Μετά τις πρώτες αναφορές για μεταφορά εκρηκτικού μηχανισμού, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι είχε εκραγεί η μπαταρία του.

Πριν από περίπου 15 ημέρες καταγράφηκαν διαδοχικές πτήσεις τέτοιων ελικοπτέρων γύρω από το Πεντάγωνο.

Η ανησυχία εντάθηκε όταν την αστυνομία ειδοποίησαν την περασμένη Παρασκευή υπεύθυνοι της ασφαλείας της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, που βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας στο Π. Ψυχικό. Είχαν δει ένα τετρακόπτερο- drone με προσαρμοσμένη κάμερα να κάνει πτήσεις πάνω από το κτίριο της εταιρείας.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους χειριστές και τους προσήγαγαν στο αστυνομικό μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας. Βρέθηκε στην κατοχή τους ένα τέτοιο «ιπτάμενο αντικείμενο» με προσαρμοσμένη κάμερα καταγραφής, ενώ ένα ακόμη εντοπίστηκε στο αυτοκίνητο με το οποίο κινούνταν. Οι πρώτες πληροφορίες, έκαναν λόγο για δύο άνδρες, ηλικίας 46 και 32 ετών, που υποστήριξαν ότι εργάζονται σε γνωστή εταιρεία διαφημιστικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Οι υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρείας ανέφεραν ότι δεν είχαν αναθέσει κάποιο διαφημιστικό τρέιλερ που να περιλαμβάνει χρήση τέτοιων εναέριων μέσων, ενώ δεν έκαναν μήνυση στους δύο άνδρες. Αργότερα ο υπεύθυνος της εταιρείας στην οποία εργάζονταν οι συλληφθέντες, ανέφερε ότι πράγματι γινόταν μία κινηματογράφηση, υποχρέωση της εταιρείας για κάποια τηλεοπτική σειρά. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβίαση του νόμου 2472 περί προσωπικών δεδομένων και ο Εισαγγελέας διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι.