Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Αθώος ο Κοσκωτάς για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Σιδέρη



Βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, περίπου οχτώ χρόνια μετά την υφ’ όρους αποφυλάκισή του, αλλά αυτή τη φορά αθωώθηκε - Αντιμετώπιζε το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας

Στα παλιά του, γνώριμα, λημέρια, στις φυλακές Κορυδαλλού, εκεί όπου «εξαργύρωνε» επί 13 χρόνια την καταδίκη του για υπεξαίρεση 32 δισ. δρχ. από τα ταμεία της Τράπεζας Κρήτης, κινδύνεψε να βρεθεί και πάλι ο Γιώργος Κοσκωτάς. Ο άνθρωπος που σημάδεψε την νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας – ως πρωταγωνιστής του φερώνυμου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου – βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, περίπου οχτώ χρόνια μετά την υφ’ όρους αποφυλάκισή του. Αυτή τη φορά όμως οι δικαστές του – μέλη του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας – σε αντίθεση με το μακρινό παρελθόν, έκριναν αθώο τον Γ. Κοσκωτά, o οποίος αντιμετώπιζε το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα δολοφονίας του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιώργου Σιδέρη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα η υπόθεση που εκδικάσθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας εκτυλίσσεται τον Νοέμβριο του 2007, όταν τρεις κουκουλοφόροι επιτίθενται στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Γ. Σιδέρη και νυν επιχειρηματία ενώ εκείνος προσπαθούσε να παρκάρει σε υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Με την απειλή όπλων οι άγνωστοι προσπαθούσαν να ανοίξουν την ασφαλισμένη πόρτα του αυτοκινήτου του πρώην ποδοσφαιριστή, ενώ ένας από αυτούς πυροβόλησε δύο φορές τον Γ. Σιδέρη. Το αποτέλεσμα ήταν να τον τραυματίσει στον αριστερό βραχίονα και την ωμοπλάτη, ενώ ταυτόχρονα ο δράστης φέρεται να φώναζε στο θύμα του: «Γιατί, ρε π...., δεν έδωσες τα λεφτά στον πρόεδρο Κοσκωτά;».

Κατά τη δικογραφία οι τρεις δράστες μετά το περιστατικό διέφυγαν ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της πλευράς του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, ο Γ. Σιδέρης δέχονταν πιέσεις σχετικά με 14 μεζονέτες που ανήκαν στην Τράπεζα Κρήτης και που είχαν περάσει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και τις καταδίκες στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έτος 2006 τα ακίνητα με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου κατακυρώθηκαν στην ιδιοκτησία κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία το 2000 τα είχε αγοράσει μέσω πλειστηριασμού έναντι τιμήματος 1,8 δισ. δρχ. Μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν ο Γ. Σιδέρης. «Ο Κοσκωτάς, που ήταν πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς και ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης, είχε ζητήσει από τον Γ. Σιδέρη να του δώσει ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε κάποιες μεζονέτες», αναφέρεται σχετικά στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Στη δίκη που έγινε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας δεν εμφανίστηκε πάντως κανείς από τους δυο «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης, ούτε ο Γ. Κοσκωτάς ούτε ο Γ. Σιδέρης αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους νομικούς τους παραστάτες. Σε δίκη εκτός από τον Κοσκωτά είχε παραπεμφθεί και ο Χρήστος Δρίβας επίσης για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Τελικά, το δικαστήριο κατέληξε σε αθωωτική κρίση και αθώωσε το Γ. Κοσκωτά από τη συγκεκριμένη κατηγορία με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Αμφιβολίες ως προς το περιστατικό και συγκεκριμένα για το αν πίσω από την επίθεση βρίσκονταν ο Γ. Κοκσωτάς ή κάποιοι χρησιμοποίησαν το όνομά του, φέρεται να εξέφρασε στην κατάθεση στο δικαστήριο και η σύζυγος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή.