Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ενοχοι για τη ληστεία στο Βελβεντό, αθώοι για τους «Πυρήνες» οι έξι κατηγορούμενοι



Ενοχή για τις ληστείες στο Βελβεντό, χωρίς τις κατηγορίες για τρομοκρατική οργάνωση, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου δικάζονται οι έξι νεαροί, στους οποίους η δικογραφία αποδίδει ότι είναι μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μετά από πολύμηνη διαδικασία, αποδέχθηκαν το σκεπτικό και την κρίση του εισαγγελέα Έδρας, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος στην αγόρευσή του είχε ζητήσει την καταδίκη των έξι νεαρών για τις κατηγορίες που αφορούν τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και τα ΕΛΤΑ τον Φεβρουάριο του 2013, στο Βελβεντό Κοζάνης, αλλά την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ως μέλη των Πυρήνων.

Κατά την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής, που εκφωνήθηκε πριν λίγο, οι έξι κατηγορούμενοι δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς οι εφέτες δεν πείστηκαν ότι οι πράξεις τους έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία καθώς και για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, η οποία κατά την κρίση των δικαστών δεν αποδείχθηκε ότι αφορούσε τον εφοδιασμό άλλων ομάδων. Η απόφαση του δικαστηρίου διαφοροποιήθηκε με την εισαγγελική πρόταση ως προς το θέμα της αναγνώρισης ελαφρυντικών, που είχε ζητήσει ο κ. Πεπόνης. Έτσι, δεν κρίνει ότι πρέπει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά προϊόν συνειδητής επιλογής. Για τον κατηγορούμενο Νίκο Ρωμανό είχε διαφορετική εκτίμηση ένα μέλος του δικαστηρίου, που θεώρησε ότι πρέπει να του αναγνωριστεί η συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση.

Το δικαστήριο μετέτρεψε προς το επιεικέστερο το αδίκημα της αρπαγής, που αφορά τον πολίτη, το αυτοκίνητο του οποίου πήραν οι κατηγορούμενοι κατά την προσπάθεια διαφυγής τους και τον κράτησαν όμηρο για λίγη ώρα. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι πρέπει να καταδικαστούν μόνο για παράνομη κατακράτηση, καθώς σκοπός τους ήταν η διαφυγή και όχι η στέρηση της ελευθερίας του πολίτη που πήραν μαζί τους.Τέλος, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απαλλάσσει τους κατηγορούμενους για αδικήματα όπως αυτά της αντίστασης κατά της αρχής και της παράνομης οπλοκατοχής για αντικείμενα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο. Μάλιστα, για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής, που αφορά όσα διαδραματίστηκαν κατά την καταδίωξη των ληστών από τους αστυνομικούς, οι εφέτες έκριναν πως αφορούσε την αναγκαστική αντίδραση των δραστών στη συμπλοκή με τους αστυνομικούς.

Η διαδικασία συνεχίζεται με διάσκεψη του δικαστηρίου για την απόφασή του επί των ποινών.