Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 -

Συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία και εκρηκτικά



Αρχαία αντικείμενα, εκρηκτικά, λαθραίος καπνός και φυσίγγια, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης της Ασφάλειας Σπάρτης στην Ελαφόνησο, και συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν έρευνες σε σπίτια και άλλους χώρους στην Ελαφόνησο και συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες 78, 50, 45 και 52 ετών και δύο γυναίκες 45 και 52 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για παράνομη οπλοκατοχή, εκρηκτικά και παραβάσεις του Τελωνιακού Κώδικα.

Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια και λοιπούς χώρους των 78χρονου, 50χρονου, 45χρονου και 45χρονης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 15,92 κιλά εκρηκτική ύλη, 1,284 κιλό πυρίτιδας, 268 καψύλια, συσκευασία με σκάγια, βάρους 106 γραμμαρίων, έντεκα πυροκροτητές, 128 μέτρα και 42 τεμάχια των 13 εκ. έκαστο ακαριαίας θρυαλίδας, 43 μέτρα βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί και 34 φυσίγγια.

Σε έρευνα στο σπίτι του 52χρονου και της 52χρονη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 3 τμήματα αμφορέων, τμήμα κεραμίδας με μελανό επίχρισμα, 3 τμήματα λαβών από αγγεία, 8 θραύσματα αγγείων, 2 θραύσματα κεράμων, τμήμα χείλους από πιθάρι, 2 κεφαλές από πήλινα εδώλια, 4 τμήματα αγγείων, τμήμα από πιθάρι με εγχάρακτο και εμπίεστο διάκοσμο και τμήμα βάσης μαρμάρινου αγγείου.

Όλα τα αντικείμενα αφού επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και θα αποσταλούν στην αρμόδια υπηρεσία.

Επιπλέον, στο ίδιο σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 18,2 μέτρα βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί, κάνη κυνηγετικού όπλου, 3 συσκευασίες με λαθραίο καπνό, συνολικού βάρους 3,245 κιλά. Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου.