Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στην πρώτη γραμμή του "βρώμικου πολέμου" το ΠΝ. Καθημερινός αγώνας στο Αιγαίο (Φωτογραφίες)



Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή του “βρώμικου πολέμου” που διεξάγεται κάθε ώρα ,κάθε μέρα στο Αιγαίο. 
Οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που προωθούνται από τα τουρκικά παράλια μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα , γίνονται αντικείμενο χυδαίας εκμετάλλευσης από τους δουλέμπορους. Τούρκους αλλά σε κάποιες περιπτώσεις σ΄ αυτό το βρώμικο παιχνίδι έχουν εμπλακεί και Έλληνες.

Οι κανονιοφόροι του ΠΝ έχουν αυξήσει το ποσοστό του έγκαιρου εντοπισμού κατά 40% αλλά και πάλι η αντιμετώπιση του προβλήματος μοιάζει να μην είναι διαχειρίσιμη. Το μεσημέρι η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, που επιχειρεί, παράλληλα με την αποστολή της, στο πλαίσιο της συνδρομής του ΠΝ στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. για την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου μεταναστών, περισυνέλλεξε 40 άτομα από ακυβέρνητη φουσκωτή λέμβο,  στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά ν. Λέσβου και εν συνεχεία τα μετέφερε με ασφάλεια στο Λιμένα Σιγρίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ολοκληρωμένη συνδρομή του ΠΝ στον τομέα της περισυλλογής παράνομων μεταναστών όχι όμως και την πρώτη - ή την μεγαλύτερη - συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού από τις 18 Ιουλίου που έχει μπει  και σε αυτή την μάχη με οκτώ (8) πολεμικά πλοία του  που κάνουν 4-5  περιπολίες ανά εβδομάδα στον άξονα του παλιού ""Ξιφία"" ενισχύοντας την <<πανστρατιά>> του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής στην μάχη για την περιφρούρηση των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων από το τεράστιο  ρεύμα παράνομων μεταναστών που φέτος το καλοκαίρι πλήττει την χώρα, με σημείο εκκίνησης τις ακτές της Τουρκίας. Μέχρι τώρα έκανε παρα πολλούς εντοπισμούς μέσα από ραντάρ ή οπτικά αλλά ειδοποιούσε το Λιμενικό ή το ΕΚΣΕΔ. Τώρα το ΓΕΝ για πρώτη φορά προχώρησε στην δημοσιοποίηση και επιχείρησης με φωτογραφίες.

Όπως έχει ήδη επισημάνει το ΟnAlert  η πίεση που ανάγκασε την Ελλάδα να εντάξει επιπλέον 3 κανονιοφόρους και 4 τορπιλακάτους/περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού στο σχεδιασμό για τους παράνομους μετανάστες  ήταν καθοριστική στο μέτρο που  τα πολιτικά όργανα της  ΕΕ παρόλο που έβλεπαν την  αύξηση των μεταναστευτικών ροών που με την σειρά τους  δημιουργούν πρωτίστως κοινωνικά και οικονομικά θέματα στις χώρες του μεσογειακού νότου, δεν έκαναν όσα έπρεπε, παρά τα λόγια!.

Σεμινάρια από το Λιμενικό
Στο πλαίσιο αυτό από τον Ιούλιο το ΠΝ αφού πρώτα οι κυβερνήτες και το προσωπικό των πολεμικών πλοίων με την μέριμνα του Αρχηγείου Στόλου, περάσαν από ταχύρυθμη ενημερωτική διαδικασία από στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε θέματα εντοπισμού, διάσωσης, ελέγχου, υγειονομικής προστασίας κλπ.- ανέλαβαν πρόσθετη αποστολή. (Δείτε στις φωτογραφίες  τους χειρισμούς , τα μέτρα προστασίας κλπ, μια  διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις  είναι γνωστή στο προσωπικό του ΠΝ από σχολεία όπως το  ΚΕΝΑΠ κλπ).

Κοστοβόρες επιχειρήσεις- οι επιπτώσεις σε ΕΕ-ΝΑΤΟ
Πάντως είναι γεγονός ότι αυτή η υπερπροσπάθεια του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού ( αλλά και της ΑΣΔΕΝ) με μέσα και πρόσθετο προσωπικό ( πχ στο ΕΚΣΕΔ, υγειονομικούς σταθμούς, ραντάρ, παρατηρητήρια κ.α.) δεν έχει , μέχρι στιγμής, γίνει αντιληπτή από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, πάρα τα πολλά σούρτα-φέρτα διπλωματών στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας αλλά και τη  ειδική συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας κ Μ.Βαρβιτσιώτης.