Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ο Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες όταν βεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει



Για «τζάμπα μαγκιά» κατηγορούν τον κ. Γιώργο Παπανδρέου κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την ενέργεια του να καταψηφίσει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βουλευτής που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του αποκαλύπτει στο protothema.gr την κοινοβουλευτική «κομπίνα» του κ. Παπανδρέου για να καταψηφίσει εκ του ασφαλούς διάταξη που γνώριζε ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να απουσιάζει από την πρώτη ανάγνωση του ονομαστικού καταλόγου στην ψηφοφορία ώστε να διαπιστώσει σε πρώτη φάση εάν το κρίσιμο σχέδιο νόμου κινδυνεύει να καταψηφιστεί. Η απουσία του αρχικώς θορύβησε την ηγεσία του κόμματος με αποτέλεσμα να απευθυνθεί για εξηγήσεις στην στενή συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Ρεγκίνα Βάρτζελη. Η ίδια απάντησε ότι ο «πρόεδρος» θα προσέλθει. Όμως λίγο μετά έγινε γνωστό ότι υπήρξε τηλέφωνο από το γραφείο του προς τους ψηφολέκτες για να μάθει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου.

Γνωρίζοντας λοιπόν πως το 2ο άρθρο δεν κινδυνεύει, προσήλθε στην Ολομέλεια και καταψήφισε!

Το αστείο είναι πως από λάθος ενημέρωση δήλωσε ότι υπερψηφίζει το άρθρο 3 το οποίο όμως δεν είχε μπει σε ψηφοφορία. Όταν οι βουλευτές του κόμματος του το επισήμαναν, απάντησε: «Δεν πειράζει. Καλή καρδιά…»!

Πέραν αυτού, άλλος βουλευτής αποδίδει την διαφοροποίηση του κ.  Απόστολου Κακλαμάνη στο ίδιο άρθρο σε παρέμβαση του κ. Παπανδρέου. Εκτιμά ότι ο δεύτερος πήρε τηλέφωνο τον πρώην πρόεδρο και του ζήτησε να μην ψηφίσει την διάταξη για τις τράπεζες καθώς όπως λέει, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία ο κ. Κακλαμάνης τον διαβεβαίωνε ότι δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς δεν θέλει να βάλει σε περιπέτεια την χώρα.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την διαφοροποίησή του στο γεγονός ότι ο ίδιος εξακολουθεί να αποδίδει την πτώση του σε τραπεζικά συμφέροντα. «Προφανώς, καταψηφίζοντας το άρθρο για τις τράπεζες ήθελε να πάρει την εκδίκησή του» προσθέτουν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η στάση του έχει προκαλέσει την οργή όλης σχεδόν της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο κ. Ευάγγελος Βενζιέλος όσο και βουλευτές που χαρακτηρίζονται ως «Παπανδρεϊκοί» - όπως οι Δ. Κρεμαστινός και Γ. Ντόλιος – επέκριναν την ενέργειά του επισημαίνοντας ότι ως ο πρωθυπουργός που έβαλε την χώρα στα μνημόνια θα όφειλε να γνωρίζει την κρισιμότητα της ψήφισης των προαπαιτούμενων μέτρων για την σταθερότητα της οικονομίας.