Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται για το αποτέλεσμα των exit poll



H αγωνία για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών φτάνει στην κορυφή της. Οι κάλπες θα κλείσουν σε λίγα λεπτά  και την ίδια στιγμή θα δοθούν στη δημοσιότητα τα exit polls με την πρώτη εκτίμηση για τον νικητή, αλλά και τη σύνθεση της νέας Βουλής.

Οι πρωταγωνιστές των φετινών εκλογών ετοιμάζονται για το άκουσμα της πρώτης εκτίμησης, ενώ, στα γραφεία των κομμάτων υπάρχει μεγάλη αναστάτωση.
Η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα της κάλπης θα γίνει στις 7 το απόγευμα όταν και θα δοθούν στη δημοσιότητα τα exit polls τα οποία είναι στο σύνολο  τέσσερα.
Τη μεγαλύτερη έρευνα διεξάγουν από κοινού πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί, ωστόσο, στη δημοσιότητα θα δοθούν και άλλα τρία exit polls, από δύο ακόμη κανάλια και μια ιστοσελίδα.
Το βασικό exit poll θα είναι αυτό των τηλεοπτικών σταθμών Alpha (Marc), ANT1 (Metron Analysis), Mega (GPO), ΝΕΡΙΤ (ALCO) και Star (MRB), ενώ τα υπόλοιπα είναι:
ΣΚΑΪ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
ACTION 24, Pulse
In.gr, ΚΑΠΑ Research
Από σήμερα το βράδυ θα γνωρίζουμε ποιοι βουλευτές εκλέγονται σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ για τις υπόλοιπες περιφέρειες θα μάθουμε την Τρίτη.
Θα μεταδοθούν πρώτα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας υπέρ συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων ή μεμονωμένων υποψηφίων από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας κάθε νομού τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Αμέσως μετά θα γίνει η μετάδοση του αποτελέσματος υπέρ υποψηφίων (σταυροί).
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ήταν ο πρώτος που άσκησε τα εκλογικά του καθήκοντα, στη ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο, ενώ στη συνέχεια μετέβη κατευθείαν στην Αθήνα και τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.
Εκεί έχει από το πρωί συνεχόμενες συσκέψεις με στελέχη και μέλη του επιτελείου του όπου αναλύουν τις πρώτες ενδείξεις.
Παράλληλα, το μεσημέρι της Κυριακής αναρτήθηκαν σε διάφορα ιστολόγια δήθεν στοιχεία από τα exit polls, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.
Η Συγγρού εξέδωσε ανακοίνωση όπου έκανε λόγο για «πρωτοφανείς αθλιότητες» και ζήτησε την παρέμβαση των αρχών.
Αναλυτικά:
«Τις τελευταίες ώρες, σε ιστολόγια αναρτώνται δήθεν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι προέρχονται από τα exit polls, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή αθλιότητα που στόχο έχει να ποδηγετήσει τη βούληση του εκλογικού σώματος.
Καλούμε τους αρμοδίους να παρέμβουν άμεσα».
Από την άλλη πλευρά  ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρακολουθήσει τα exit polls από το σπίτι του στη Κυψέλη, ενώ, στην Κουμουνδούρου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.
Πάντως, από το μεσημέρι της Κυριακής κυκλοφορούν «ψιθυριστά» νούμερα και εκτιμήσεις για exit polls τα οποία κάνουν λόγο για ανατροπές και εκπλήξεις.
Η Singular Logic, έχει, ωστόσο, ανακοινώσει εδώ και ημέρες πως η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος θα γίνει στις 9.30 το βράδυ, ενώ, αναφορικά με την περίπτωση αυτοδυναμίας και το ποια κόμματα θα μπουν τη Βουλή ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν τα ξημερώματα.