Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πως σχολιάζει ο αυστριακός Τύπος το πρωτογενές πλεόνασμα



Τη χθεσινή επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επίτευξης από την Ελλάδα πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2013, προβάλλουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους οι περισσότερες αυστριακές εφημερίδες, παραθέτοντας τόσο τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής όσο και τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι Έλληνες πέτυχαν καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα», τιτλοφορεί τη σχετική είδησή της η εφημερίδα Die Presse, στην οποία υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα πέτυχε το 2013 ένα σαφές πρωτογενές πλεόνασμα και μια σημαντική πρόοδο στο δρόμο της εξόδου από το χρέος.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα ως αξιόλογη πρόοδο στο δρόμο εξόδου από την κρίση του χρέους και το αποτέλεσμα είναι πολύ πάνω από το στόχο που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Der Standard, με τίτλο «Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα».

Επισημαίνεται ακόμη πως η βελτίωση αντικατοπτρίζει μια σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση από το 2010, ενώ υπενθυμίζεται η πρόσφατη επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και παρατίθενται δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

«Για την Ελλάδα υπάρχουν έπαινοι από τις Βρυξέλλες», τονίζει στο δικό της δημοσίευμα η εφημερίδα Kleine Zeitung, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες πέτυχαν μια σημαντική πρόοδο στην πορεία εξόδου από την παγίδα του χρέους και για φέτος αναμένουν μάλιστα ανάπτυξη.

Η εφημερίδα, η οποία παραθέτει τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για ολόκληρη την ευρωζώνη, παρατηρεί πως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αποτέλεσμα αυτό της Ελλάδας βρίσκεται «πολύ πάνω από το στόχο» που είχε συμφωνήσει η Αθήνα με τους διεθνείς δανειστές της.

Σημειώνει επίσης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και πως το ποσοστό του θα μειώνεται «διαρκώς και σαφώς» όπως έχει συμφωνηθεί, ενώ στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου που, όπως σημειώνεται, απέφερε τρία δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας επιτόκιο κάτω από το 5%, κάτι που οι διεθνείς πιστωτές αξιολόγησαν ως ενθαρρυντικό.