Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πολύνεκρος βομβαρδισμός σε χωριό της Συρίας



Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην αγορά ενός χωριού στην επαρχία του Χαλεπιού.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν εντείνει από τις 15 Δεκεμβρίου τις επιχειρήσεις τους εναντίον θέσεων των ανταρτών στην επαρχία αυτή και στην πόλη του Χαλεπιού, την πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας που έχει πλέον διαιρεθεί σε «φιλοκυβερνητικές» και «αντικυβερνητικές» συνοικίες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους τελευταίους μήνες από τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, ενώ χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Ο αριθμός των θυμάτων της σημερινής επιδρομής εναντίον μιας αγοράς στο χωριό Αταρέμπ ανέρχεται στους 25, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά» ανέφερε η οργάνωση σημειώνοντας ότι οι νεκροί μπορεί να αυξηθούν καθώς υπάρχουν πολλοί τραυματίες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ο τομέας που επλήγη ήταν μια αγορά, για αυτό και υπάρχουν πολλοί νεκροί. Το καθεστώς χτυπά τους πολίτες που στηρίζουν την εξέγερση], είπε ο Άμπου Όμαρ, ένας ακτιβιστής από το Χαλέπι.

Άλλοι ακτιβιστές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στα οποία διακρίνονται πτώματα ανάμεσα σε χαλάσματα και σκηνές πανικού. Σε ένα από αυτά τα βίντεο μια γυναίκα ουρλιάζει δίπλα στο άψυχο κορμί ενός συγγενή της. Σε ένα άλλο ένας άνδρας σκύβει πάνω από ένα παιδί με κομμένο πόδι. Δεν είναι σαφές εάν το παιδί είναι ζωντανό ή νεκρό.

Μεγάλο μέρος της επαρχίας του Χαλεπιού ελέγχεται από τους αντάρτες από το 2012.