Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Tα συντρίμμια στις ακτές της Αυστραλίας δεν ανήκουν στην πτήση MH370



Οι αρχές της Αυστραλίας υποστήριξαν την Πέμπτη ότι τα υλικά που εκβράστηκαν στις ακτές της χώρας δεν ανήκουν στα συντρίμμια του εξαφανισμένου αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών της πτήσης MH370.

Η αυστραλιανή υπηρεσία για την ασφάλεια των μεταφορών εξέτασε φωτογραφίες των συντριμμιών, τα οποία βρέθηκαν κοντά στην πόλη της Αγκούστα, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια του Περθ.

Πρόκειται για μεταλλικά υλικά μήκους περίπου 2,5 μέτρων, σύμφωνα με τις αναφορές των αρχών.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται για στοιχεία που σχετίζονται με τις έρευνες για τη μοιραία πτήση» ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό ABC ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μάρτιν Ντόλαν.

Την Τετάρτη, ο ίδιος είχε δηλώσει στο CNN ότι τα ευρήματα ήταν «αρκετά ενδιαφέροντα», αλλά «όσο περισσότερο τα εξετάζαμε, τόσο λιγότερο μας έπειθαν».

Ο Ντόλαν δήλωσε ότι φωτογραφίες με τα συντρίμμια έχουν ήδη σταλεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες έρευνας της Μαλαισίας.

Στο μεταξύ το υπουργικό συμβούλιο της Μαλαισίας ενέκρινε την Τετάρτη τον διορισμό ανεξάρτητης διεθνούς ομάδας για να ερευνήσει την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370

Ο προσωρινός υπουργός Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν δήλωσε πως «ο βασικός σκοπός της διεθνούς ερευνητικής ομάδας είναι να αξιολογήσει, να ερευνήσει και να αποσαφηνίσει την πραγματική αιτία του δυστυχήματος ώστε να μπορούν να αποφευχθούν παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η μαλαισιανή κυβέρνηση είχε επαφές με την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petronas και άλλες οντότητες που δεν κατονόμασε οι οποίες έχουν στόχο να επεκταθούν οι έρευνες στον βυθό στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πράγματι ότι αυξάνουμε τα μέσα που διατίθενται για τις έρευνες στον βυθό της θάλασσας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μαλαισιανούς αξιωματούχους, οι ειδικοί που θα απαρτίσουν αυτήν την ανεξάρτητη ομάδα έρευνας θα διοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα και η έρευνα μπορεί να ξεκινήσει μια εβδομάδα αργότερα.

«Είναι επιτακτικής σημασίας για την κυβέρνηση να σχηματιστεί μια ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών, η οποία θα είναι όχι μόνον ικανή και θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αλλά θα είναι επίσης και εξαιρετικά αξιόπιστη», σημείωσε ο Χισαμουντίν.

Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας θα ηγηθεί στην έρευνα που θα διεξαχθεί βάσει των κανόνων του ΟΗΕ, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Οι ερευνητικές αρχές θα χρειαστεί να «αναδιοργανωθούν και να ανανεώσουν την στρατηγική τους" αν δεν βρεθεί τίποτε στην τρέχουσα ζώνη των ερευνών», σημείωσε εξάλλου ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών, υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα «θα συνεχιστεί».

Εξάλλου η Αυστραλία και η Μαλαισία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις έρευνες για το αεροσκάφος έως ότου λυθεί το μυστήριο που περιβάλλει την εξαφάνισή του εδώ και επτά εβδομάδες, την ώρα ωστόσο που οι αρχές αναγκάζονταν εκ νέου για δεύτερη ημέρα σήμερα να αναστείλουν τις έρευνές τους από αέρος λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή και το ρομποτικό βαθυσκάφος, που εξετάζει το βυθό για να εντοπίσει τα συντρίμμια του Boeing 777 της Malaysia Airlines, πλησιάζει στο τέλος της πρώτης πλήρους αποστολής του χωρίς να έχει βρει κάποιο στοιχείο.

Στο ίδιο πνεύμα με τον υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ δήλωσε νωρίτερα ότι η στρατηγική που ακολουθείται στις έρευνες θα αλλάξει αν η εξέταση του βυθού από το βαθυσκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δεν καταφέρει να βρει κάποιο ίχνος του αεροπλάνου, το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου με 239 επιβαίνοντες.

«Θα επανεξετάσουμε την έρευνα, αλλά δεν θα σταματήσουμε έως ότου να έχουμε κάνει τα πάντα για να λύσουμε αυτό το μυστήριο», σημείωσε.

«Ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να φτάσουμε στο τέρμα είναι να συνεχίσουμε να ερευνούμε στην πιθανή ζώνη συντριβής (του αεροπλάνου) έως ότου βρούμε κάτι ή έως ότου έχουμε ψάξει τόσο εξονυχιστικά όσο επιτρέπει η σημερινή ανθρώπινη ιδιοφυΐα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι αρχές ανέστειλαν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τις έρευνες από αέρος λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, της ομίχλης και της θαλασσοταραχής στην περιοχή των ερευνών.

«Οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες προκαλούν θαλασσοταραχή και κακή ορατότητα και καθιστούν τις έρευνες από αέρος αναποτελεσματικές και πιθανώς επικίνδυνες», ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές, προσθέτοντας ότι 12 πλοία θα συνεχίσουν να βοηθούν στην επιχείρηση.

Επίσης υπεύθυνοι των ερευνών ανακοίνωσαν ότι μόλις το Bluefin-21 το οποίο πραγματοποιεί έρευνα βορειοδυτικά του Περθ στην Αυστραλία, ολοκληρώσει την τρέχουσα αποστολή του, θα το χρησιμοποιήσουν σε άλλες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

ην ίδια ώρα σε μια ένδειξη της κλιμάκωσης της απελπισίας των συγγενών των ανθρώπων που αγνοούνται οι οποίοι ζητούν απαντήσεις, μια ομάδα που δηλώνει ότι απαρτίζεται από συγγενείς δημοσίευσε επιστολή προς τον υπουργό Χισαμουντίν, στην οποία καλεί την κυβέρνηση να ερευνήσει σχετικά με τις παλιές πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Κανταχάρ, στο Αφγανιστάν.

«Είναι καιρός η κυβέρνηση να αρχίσει να σκέφτεται χωρίς περιορισμούς διερευνώντας και επανεξετάζοντας όλες τις υποθέσεις, νέες και παλιές», αναφέρεται στην επιστολή η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο Facebook.