Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον θα παραδώσει 10 ελικόπτερα Απάτσι στην Αίγυπτο



Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν δέκα μαχητικά ελικόπτερα στην Αίγυπτο αίροντας εν μέρει την αναστολή της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Κάιρο η οποία είχε αποφασιστεί μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αιγύπτιο ομόλογό του, τον στρατηγό Σέντκι Σόμπχι, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, τον αντιναύαρχο Τζον Κίρμπι.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Κάιρο διατηρεί «τη στρατηγική του σχέση με τις ΗΠΑ» και σέβεται τις υποχρεώσεις του βάσει της ειρηνευτικής συνθήκης με το Ισραήλ, διευκρίνισε ο Κίρμπι.

Τα δέκα ελικόπτερα Απάτσι θα χρησιμοποιηθούν «για να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξάγει η Αίγυπτος στο Σινά», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει τον Οκτώβριο να επανεξετάσει τη βοήθεια που παρέχει στο Κάιρο —1,5 δισεκ. δολάρια τον χρόνο, εκ των οποίων το 1,3 δισεκ. είναι στρατιωτική βοήθεια— σε αντίποινα για την καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι.

Έκτοτε η Ουάσινγκτον, σύμμαχος του Καΐρου εδώ και 35 χρόνια, επικρίνει τακτικά τις μεταβατικές αρχές της Αιγύπτου που τοποθετήθηκαν από τον στρατό για την βραδύτητα της δημοκρατικής μετάβασης και την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Όμως οι ΗΠΑ επιθυμούν να προστατεύσουν και τα στρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή, διασφαλίζοντας την αντιτρομοκρατική τους συνεργασία με το Κάιρο και τον σεβασμό της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Χέιγκελ ενημέρωσε τον ομόλογό του ότι η Ουάσινγκτον «δεν είναι ακόμη σε θέση να βεβαιώσει ότι η Αίγυπτος λαμβάνει μέτρα για την υποστήριξη μιας δημοκρατικής μετάβασης», όπως επισημαίνει ανακοίνωση του Πενταγώνου.

«Ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιδείξει προόδους υπέρ μιας μετάβασης η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Αιγυπτίων», προσθέτει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Νάμπιλ Φάχμι βρίσκεται σήμερα καθ’ οδόν προς την Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με αμερικανούς αξιωματούχους. Στη διάρκεια της διαμονής του στις ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.