Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΣΟΚ: Ο Τζον Κέρι τρώει στη Δαμασκό παρέα με τον Μπασάρ αλ Άσαντ! (Φωτογραφία)



Ενώ στην Ουάσινγκτον γίνεται αγώνας δρόμου για να πειστεί το Κογκρέσο να εγκρίνει την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μια φωτογραφία που δείχνει τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι να δειπνεί στη Δαμασκό με τον σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ Ασαντ δόθηκε στη δημοσιότητα, φέρνοντας για μια ακόμη φορά σε αμήχανη θέση την αμερικανική διπλωματία.

Πρόκειται, όπως σημειώνει ο βρετανικός Independent, για μια σειρά εικόνων που πιστεύεται ότι είχαν τραβηχτεί στη Δαμασκό τον Φεβρουάριο του 2009 και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τζον Κέρι, ο οποίος έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τον Ασαντ «κακοποιό» και να τον συγκρίνει με τον Αδόλφο Χίτλερ για τη χρήση χημικών όπλων.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Τζον Κέρι είχε επισκεφτεί τότε τη Δαμασκό ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και είχε συναντηθεί με τον Μπασάρ αλ Ασαντ τουλάχιστον έξι φορές.

Σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού είχε δηλώσει: «Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί τη Συρία παίκτη κλειδί στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αναβιώσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Ο ίδιος είχε πει τότε ότι θεωρούσε τη Συρία «βασικό παράγοντα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το εστιατόριο στο οποίο δείπνησαν ο Τζον Κέρι και ο Μπασάρ αλ Ασαντ συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, την Τερέζα Χάιντς και την Ασμα αλ Ασαντ, πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Δαμασκού.