Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ανάρτηση του Ορμπάν στο Facebook ανάβει «φωτιές» στη Ρουμανία



Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας επέκρινε χθες τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν για ανάρτησή του στο Facebook που όπως  λέει, υποδηλώνουν ότι η Βουδαπέστη υποστηρίζει την αυτονομία εδαφών που κατοικούνται κυρίως από εθνοτικές ομάδες Ούγγρων.

Η ουγγρική είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στη Ρουμανία και τα μέλη της ζουν κυρίως στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, που ανήκε στην Ουγγαρία ως την εκχώρησή της, βάσει συνθήκης, στο Βουκουρέστι, ύστερα από τον Α" Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το ζήτημα αποτελεί συχνά σημείο τριβής μεταξύ των δύο γειτόνων, μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αναζωπυρώσεις της έντασης, κατά καιρούς, με αφορμή τη χρήση των εθνοτικών μειονοτικών συμβόλων.

Ο Βίκτορ Όρμπαν επισκέφθηκε, το περασμένο Σάββατο, την Τρανσυλβανία, προκειμένου να απευθύνει την ετήσια ομιλία του για το πολιτικό του όραμα στο άμεσο μέλλον. Στη συνέχεια, ο δεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός δημοσίευσε φωτογραφίες με μεταλλικά εμβλήματα και σκαλισμένα σε ξύλο σήματα με χάρτες, σημαίες και διακριτικά της «Μεγάλης Ουγγαρίας» προς πώληση στην Τρανσυλβανία, συνοδευόμενες από την εξής λεζάντα:

Για εμάς, η Ευρώπη είναι αυτή που διακυβεύεται.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε απάντησή του, στο Facebook, τονίζει:

Δυστυχώς, μόλις μία ημέρα αφότου απηύθυνε έκκληση για ρεαλισμό και τάχθηκε υπέρ μιας "αποδοτικής" σχέσης μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας, ο πρωθυπουργός Ορμπάν επέλεξε να αναρτήσει ...εικόνες, που περιλαμβάνουν σύμβολα της Μεγάλης Ουγγαρίας [...] Η προώθηση τέτοιου είδους ρεβιζιονιστικών συμβόλων, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι εντελώς απαράδεκτη.

Ο εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού, Μπερλατάν Χάβασι, δήλωσε στο ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI ότι οι φωτογραφίες απεικονίζουν απλώς «ιστορικά σύμβολα».

«Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι αυτά αποτελούν κειμήλια που σχετίζονται με την ουγγρική ιστορία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς στο Reuters και πρόσθεσε:

Γιατί αυτό αποτελεί πρόβλημα; Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνουμε.

Ο χάρτης της Μεγάλης Ουγγαρίας, που απεικονίζει μεγάλες ζώνες της επικράτειάς της που αποκόπηκαν με τη Συνθήκη του Τριανόν (1920), είναι μια εικόνα που κάνει συχνά την εμφάνισή της σε συγκεντρώσεις ακροδεξιών σχηματισμών στην Ουγγαρία και πολλοί μοτοσικλετιστές έχουν τον χάρτη αυτό ως αυτοκόλλητο στις μηχανές τους.