Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Γκουρία: Δεν κινδυνεύει το ευρώ από την Ελλάδα αλλά η Ευρώπη



Λίγο πριν οι Έλληνες προσέλθουν στις κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), "Ανχελ Γκουρία, επισημαίνει ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο.

«(Το) ευρώ δεν κινδυνεύει, η Ευρώπη είναι αυτή που βρίσκεται σε κίνδυνο. Μας πήρε χρόνια για να την χτίσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC.

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε γιατί μια μέρα πριν από μερικά χρόνια "απέκρυψαν" το πρόβλημα. Είπαν ότι είχαν ένα έλλειμμα 5% και ήταν 15%. Από τότε δίνουμε αγώνα εξαιτίας αυτού του προβλήματος».

Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Γκουρία προειδοποίησε ότι είναι προς το συμφέρον όλων «να κρατηθεί η Ευρώπη ενωμένη» αν και όπως είπε αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολιτικά, νομικά και οικονομικά εμπόδια για τους φορείς που εποπτεύουν το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
««Η λύση θα έρθει από την κατανόηση αυτών των εμποδίων και παράλληλα –και νομίζω ότι αυτό πρόκειται να συμβεί– από το να μετακινηθούμε από το βραχυπρόθεσμο συμφέρον στην κατανόηση ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Γκουρία εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα υπάρχουν ακόμα ελπίδες για μια συμφωνία.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι λόγω της προθυμίας των δύο μερών να συζητήσουν ... δεν είμαστε τόσο μακριά (από μια συμφωνία). Όλες οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν μεταφερθεί για την εντεκάτη ώρα... αλλά νομίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία» κατέληξε.