Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Γερμανία: Βιομηχανικό ρομπότ σκότωσε εργάτη σε εργοστάσιο της VW



Η εκδίκηση των ρομπότ ενάντια στο ανθρώπινο είδος αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς "μύθους" των ιστοριών επιστημονικής φαντασίας σε όλον τον κόσμο. Και όπως φαίνεται το πρώτο θύμα αυτής της επαπειλούμενης "μάχης" είναι πλέον  γεγονός.

Σε εργοστάσιο της VW στο Banautal της Γερμανίας (60 χιλιόμετρα βόρεια της Φρανκφούρτης), σημειώθηκε το πρώτο ατύχημα στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, με εμπλεκόμενους ένα ρομπότ και έναν εργάτη.

Ο τελευταίος κατά τη διάρκεια εργασιών εγκατάστασης ενός εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος βρέθηκε παγιδευμένος ανάμεσα στους περίπλοκους μηχανισμούς του. Και παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων του, δεν κατάφερε να επιβιώσει από τους σοβαρούς τραυματισμούς στο στήθος, αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα από τέτοιου είδους ατύχημα μεταξύ ανθρώπου και μηχανής.

Η γερμανική εταιρία κρατά αυτού του είδους τα ρομπότ προστατευμένα σε ειδικά κλουβιά ασφαλείας, για να αποφευχθούν τέτοιου είδους ατυχήματα. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εργάτης είχε μπει μέσα στον κλωβό κάτι που οδήγησε στη μοιραία στιγμή και την ατυχή για τον άνθρωπο τελική κατάληξή της.

Η VW υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δυσλειτουργίας του ρομπότ. Ενώ δηλώνει ότι παρά το δυσάρεστο αυτό γεγονός και την έκταση που πήρε, θα μείνει πιστή στην απόφασή της να επεκτείνει τη χρήση των ρομπότ στις γραμμές παραγωγής της. Στόχος της είναι να αντικαταστήσει τους περισσότερους από τους εργάτες της που βγαίνουν σε σύνταξη με ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας, θέλοντας έτσι να μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής των αυτοκινήτων της.