Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τουσκ: «Όχι» στο αίτημα Τσίπρα για παράταση του προγράμματος



Το νέο αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για παράταση του τρέχοντος προγρλαμματος, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί με ομαλότητα στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής, 5 Ιουλίου, αλλά και με ανοιχτές τράπεζες, απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με απαντητική του επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει βάση, προκειμένου να χορηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση η παράταση που ζητάει.

Στο κυριακάτικο διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι έστειλε εκ νέου το αίτημα παράτασης στους Ευρωπαίους αρχηγούς, καθώς, όπως υπογράμμισε, «είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν τα εργαλεία στην ΕΚΤ».

Προκύπτει έτσι, σαφώς, ότι έπεσαν στο κενό οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους δύο κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες να συμβάλουν, ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα που αφορά στη ρευστότητα των τραπεζών, μέσω του ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.