Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βρετανός ΥΠΟΙΚ: "Επιλογή για έξοδο από το ευρώ το δημοψήφισμα"



Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν τόνισε πως το δημοψήφισμα θα είναι επιλογή για το αν η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανανεώνει την ταξιδιωτική οδηγία, δήλωσε ο Οσμπορν και σύστησε στους ταξιδιώτες να έχουν μαζί τους αρκετά μετρητά αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

«Οι τραπεζικές καταθέσεις των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα υπόκεινται στον έλεγχο των capital controls. Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι η Βρετανία είναι προετοιμασμένη. Οι Βρετανοί συνταξιούχοι στην Ελλάδα πληρώνονται κανονικά», δήλωσε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν όλες υποκαταστήματα στη Μεγάλη Βρετανία και τόνισε πως η προστασία των καταθέσεων είναι μοναδική ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Οι αρχές της Ευρωζώνης έχουν καταστήσει σαφές ότι θα είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, πρόσθεσε.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς πρέπει να υποτιμήσει την επίδραση ενός Grexit στην ευρωπαϊκή οικονομία», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να προστατεύσουν τους τουρίστες από την capital controls, αλλά κάποιος πρέπει να σκεφτεί ότι τα ATMs μπορούν να αδειάσουν από μετρητά.

«Πριν πέντε χρόνια, δεν ήμασταν τόσο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το σοκ από το εξωτερικό. Είμαστε σε ισχυρότερη θέση τώρα», συμπλήρωσε ενώ τόνισε πως το ΔΝΤ υπάρχει για παρέχει στήριξη σε δοκιμαζόμενες οικονομίες.

«Ο λαός της Ελλάδας θα πάρει μία απόφαση, αλλά θα πρέπει να προσέχει τις συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης», επισήμανε καταλήγοντας ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.