Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ελληνικό σχέδιο - Θα πάρουν χρόνο οι διαπραγματεύσεις



Τεράστια κινητικότητα φαίνεται τις τελευταίες ώρες με τους Γερμανούς να σχολιάζουν τα πάντα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Σόιμπλε, ο εκπρόσωπός του και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ από νωρίς σήμερα έχουν επιδοθεί σε δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα, που περισσότερο θολώνουν το τοπίο παρά το ξεκαθαρίζουν.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι μια πρώτη ματιά στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που διατύπωσε η Ελλάδα προς τους διεθνείς δανειστές φανερώνει πως οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποδέσμευση μετρητών για την Αθήνα θα χρειαστεί ακόμη καιρό.

Υπενθυμίζοντας σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με τα οποία δεν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία για μια συμφωνία, ο Σόιμπλε δήλωσε πως η κατάσταση παραμένει απαράλλακτη μετά τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.

"Δεν έχω πληροφορίες ότι έχει αλλάξει ο,τιδήποτε σημαντικό σε όρους ουσίας", δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο.

"Είναι αυτονόητο ότι μια πρόταση των Θεσμών θα λαμβάνει υπόψη και επιθυμίες της ελληνικής κυβερνησης", αλλά υπάρχουν κάποιοι "αμετακίνητοι" όροι και στο τέλος "πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός", δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ και επανέλαβε ότι για την γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχει ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους. "Κούρεμα και παρόμοια θέματα δεν αποτελούν επιλογή για το μέλλον", είπε χαρακτηριστικά.

"Στο τέλος θα υπάρξει ένα συνολικό πακέτο. Και πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και να υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό πρέπει να το αξιολογήσουν οι ειδικοί και σε ό,τι αφορά την τεχνική γνώση, αυτήν την διαθέτει το ΔΝΤ", σημείωσε ο κ. Γιέγκερ απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό και επανέλαβε ότι "για την περαιτέρω διαδικασία, σημείο εκκίνησης για μια -ελπίζουμε γρήγορη και επιτυχή- ολοκλήρωση του προγράμματος, θα είναι αυτό το οποίο θα φέρουν στο τραπέζι οι τρεις Θεσμοί". Υπογράμμισε δε ότι "δεν ισχύει ότι δεν ακούγεται η φωνή της Ελλάδας".

"Σημείο εκκίνησης είναι το τρέχον πρόγραμμα και η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Είπαμε ότι θα δείξουμε ευελιξία, αλλά οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν. Στη Δρέσδη είχαμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει πρόταση. Ενόψει του τέλους του προγράμματος, είδαμε την αναγκαιότητα να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία. Οι τρεις Θεσμοί εχουν την αρμοδιότητα να δουν τα πράγματα συνολικά. Αλλά πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός. Η πρόταση μας εξέπληξε. Πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης, αλλά δεν την έχω δει. Βάσει των σχολίων από την Αθήνα έχει διαμορφωθεί η εντύπωση ότι ανταποκρίνεται σε αυτό που χρειάζεται, αλλα αξιολόγηση και κρίση μπορούμε να κάνουμε μόνο όταν θα έχουμε το κείμενο", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.