Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Μίχαλος για Παπανδρέου: Οι ευθύνες του για το ΔΝΤ και το μνημόνιο είναι τεράστιες



Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έδρασε παρασκηνιακά και κατέστρωσε ένα σχέδιο ερήμην του ελληνικού λαού , όπου για πρώτη φορά ενέπλεξε το ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος ανέφερε, ότι αν ο κ. Παπανδρέου είχε συμβάλει στις παραινέσεις του Κώστα Καραμανλή που επεδίωκε συνεργασίες στην αρχή που ξέσπασε η διεθνής κρίση, θα ήταν διαφορετική η οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Το μνημόνιο ήταν άκρως καταστροφικό. Το μείγμα της πολιτικής του δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν η χώρα. Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να λέει λεφτά υπάρχουν. Επιδείνωσε περαιτέρω την κρίση. Δεν προφασίζομαι ότι θα είχαν επιλυθεί τα προβλήματα. Η κάθετη διαφωνία μου είναι στο μείγμα της πολιτικής γιατί δεν βοήθησε αλλά απορρύθμισε την ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Μίχαλος, ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Είναι σαφές ότι το έλλειμμα διογκώθηκε για να υπαχθούμε στο ΔΝΤ. Είχε πλήρη εικόνα ο κ. Παπανδρέου για την κατάσταση της χώρας μας. Ο τότε διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, είχε πλήρως ενημερώσει όλους για τα στοιχεία που υπήρχαν και απεικόνιζαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Όχι μόνο υπέγραψαν την δανειακή σύμβαση στα τυφλά, αλλά υπήρξαν και ανώτατα στελέχη που είχαν πει ότι δεν την διάβασαν. Προσωπικά, επιχείρησα επανειλημμένα να έρθω σε επαφή με τον τότε πρωθυπουργό, για να έχουμε τη δανειακή σύμβαση στα χέρια μας. Δυστυχώς δεν μπορούσα να το καταφέρω. Ήμουν έτοιμος να στείλω εξώδικο, ωστόσο καταφέραμε να πάρουμε το αγγλικό κείμενο από την ΕΕ και από ευρωπαίο αξιωματούχο που γνώριζα. Αυτά ήταν γελοία πράγματα, δυστυχώς όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα».
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «εκεί που είχε φτάσει η οικονομική κατάσταση της χώρας χρειαζόμασταν μια εξωτερική βοήθεια», πρόσθεσε όμως ότι, «η συζήτηση αυτή έπρεπε να γίνει με τους εταίρους μας».

«Ποια πραγματική αξιοπιστία όμως μπορούσε να έχει η κυβέρνηση Παπανδρέου; Τι εικόνα παρουσίασε όταν διαπόμπευε τη χώρα του λέγοντας στους εταίρους ότι έχουμε μπαταξήδες ενώ ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου μιλούσε για Τιτανικό;», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι «η απαρχή του κακού σε ηθικό επίπεδο, ήταν το 2010 με την προεργασία του μνημονίου να γίνεται ερήμην του ελληνικού λαού», ενώ επεσήμανε ότι αν υπήρχε ποικιλοτρόπως μια συνεργασία με τον Κ. Καραμανλή που την επεδίωκε στην απαρχή της δύσκολης περιόδου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».