Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Financial Times: Οι δανειστές ζητούν απο την Αθήνα για φέτος πλεόνασμα 1%



Πολύ χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018 περιλαμβάνει η πρόταση που έχουν καταθέσει οι δανειστές στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν διαβάσει το κείμενο, ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα είναι της τάξης του 1% και φτάνει έως το 3,5% το 2018.

Συγκεκριμένα το πρωτογενές πλεόνασμα ορίζεται στο 1% για φέτος, στο 2% για το 2016, στο 3% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018.

Όπως σημειώνουν οι FT οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από αυτούς που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα το οποίο «ζητούσε» 3% πλεόνασμα φέτος και 4,5% για του χρόνου. «Είναι όμως και σκληρότεροι από ό,τι ήλπιζαν πολλοί στην Αθήνα» συμπληρώνεται στο άρθρο.

Το ΔΝΤ, συμπληρώνεται στο άρθρο, παραμένει σκεπτικό για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πίεζε τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους αν δεν επιτευχθούν. Αλλά οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν συμφώνησαν με τις απαιτήσεις αυτές και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αναφορά στο κείμενο για ελάφρυνση του χρέους.

Το σχέδιο, κατά τους FT, θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχουν το βράδυ στις Βρυξέλλες.