Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Bloomberg: Η Ελλάδα κινείται προς παράλληλο νόμισμα και θυμίζει Κούβα!



Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της για τη σύναψη μιας συμφωνίας -χωρίς να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει μια λύση- οι συζητήσεις γύρω από την έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, του IOU, αυξάνονται δίνοντας παράλληλα μια γεύση από Κούβα, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Leonid Bershidsky στο Bloomberg View.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις συζητήσεις που γίνονται για την έκδοση παράλληλου νομίσματος, σημειώνοντας όμως πως για να θεωρηθεί επιτυχές ένα τέτοιο εγχείρημα, θα πρέπει να βασίζεται στον εξαναγκασμό και όχι στην αποπλάνηση.

Όπως επισημαίνει ο Leonid Bershidsky, η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου οι πολίτες της δεν φημίζονται για την συνέπειά τους σε φορολογικά ζητήματα αν σκεφτεί κανείς πως στα τέλη του προηγούμενου έτους οι οφειλές προς το κράτος άγγιζαν τα 76 δισ. ευρώ από απλήρωτες εισφορές.

Έτσι λοιπόν, σε ένα κράτος που η φοροδιαφυγή είναι ανεξέλεγκτη, ακόμα και αν λειτουργήσει το IOU, σε λίγα χρόνια θα φέρει μια νέα κρίση, όταν η κυβέρνηση θα αρχίσει να παίρνει πίσω τα IOU αντί των πραγματικών φορολογικών εσόδων.

Ο αρθρογράφος φέρνει ως παράδειγμα την Κούβα, όπου εκεί κυκλοφορεί το «μετατρέψιμο πέσο» ή CUC, μαζί με το πέσο Κούβας ή CUP