Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Β. Κορέα: Πληροφορίες για ναυπήγηση πολεμικών πλοίων τύπου stealth



Τη Δύση προσπαθεί να ανταγωνιστεί με κάθε τρόπο ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αναζητά τρόπους για να θωρακίσει τη χώρα του, αλλά και να την προετοιμάσει μπροστά στο ενδεχόμενο που θέσει σε εφαρμογή όλες τις απειλές του.

Αυτή τη φορά ο νεαρός δικτάτορας της Β. Κορέα φέρεται να αναπτύσσει νέας γενιάς πολεμικά πλοία με στόχο την ενίσχυση του στόλου του.

Τα Very Slender Vessels (VSV), που λέγεται ότι είναι τα τελευταίας τεχνολογίας πλοία που έχει εντάξει στο στόλο του, αναπτύσσουν υψηλή ταχύτητα, έχουν τη δυνατότητα να μην γίνονται αντιληπτά από ραντάρ πολεμικών πλοίων, ενώ «σκίζουν» τα κύματα και δεν τα υπερπηδούν.

Όπως αναφέρει η νοτιοκορεατική ιστοσελίδα JoongAng Ilbo τα σκάφη αυτά έχουν ενισχυθεί με βαρύ οπλισμό και τορπίλες, με αξιωματούχους της Νοτίου Κορέας να κάνουν λόγο για «νέα απειλή» για την ασφάλεια της χώρας.

Οι πρώτες ενδείξεις για την ανάπτυξη ανάλογων πλοίων είχαν δοθεί στη δημοσιότητα όταν το περασμένο έτος δορυφόρος είχε καταγράψει εικόνες από VSV στην Ανατολική Θάλασσα.

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Σεούλ εκτιμούν πως τουλάχιστον επτά από τα αυτά τα πλοία έχουν τεθεί σε λειτουργία στην δυτική ακτή της χερσονήσου, με ένα από αυτά να έχει γίνει αντιληπτό, σύμφωνα με τον Telegraph στο νησί Γιονγκμάε, το οποίο απέχει μόλις τρία μίλια από τα διαφιλονικούμενα σύνορα ανάμεσα στις δύο Κορέες.

«Η Βόρειος Κορέα δείχνει αποφασισμένη να αναπτύξει VSV στην Κίτρινη Θάλασσα ώστε να ενισχύσει τις ικανότητες σε δυτικά ύδατα και να διεισδύσει στην νήσο Baeknyeong σε στιγμή έκτακτης κατάστασης», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην ιστοσελίδα JoongAng Ilbo.

Όλα αυτά, ενώ η Βόρειος Κορέα λέγεται πως ενισχύει τη δράση της στη νήσο Γκαλ, κάτι που όπως εκτιμούν αναλυτές υποδηλώνει ότι σχεδιάζονται νέες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν εκτοξευτές ρουκετών.