Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κίνα: Στειρώνουν τα… κουνούπια για να καταπολεμήσουν το δάγκειο πυρετό



Αντί να εξολοθρεύσουν τα κουνούπια που μεταφέρουν δάγκειο πυρετό, επιστήμονες στο νότιο τμήμα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ στην  Κίνα, διάλεξαν να τα… στειρώσουν.

Μια ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να δώσει ένα τέλος στην εξάπλωση του δάγκειου πυρετού που έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 100 χώρες.

Πριν από το 1970, η επιδημία είχε εμφανιστεί μόνο σε εννέα χώρες. Ωστόσο με την πάροδο των χρόνων η επιδημία εξαπλώθηκε σε όλη την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, ενώ στις μέρες μας έχει φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Ευρώπη.

Εισχωρώντας το βακτήριο Wolbachia στα αρσενικά κουνούπια περιορίζουν την ικανότητα των εντόμων να μεταφέρουν δάγκειο πυρετό.

Αυτή την άνοιξη,  οι επιστήμονες θα απελευθερώσουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο κουνούπια που έχουν ήδη στειρώσει.

Οι οικογένειες φαίνεται να χαιρετίζουν το πείραμα της επιστημονικής ομάδας: «Ορισμένοι κάτοικοι ζητούν ακόμη και να αφήσουμε μερικά κουνούπια μέσα  στο σπίτι τους», δήλωσε ο Xi Zhiyong του Michigan State University, ο οποίος ηγείται του έργου.

Ο ίδιος, στηρίζοντας τη νέα πρωτοποριακή «λύση» για την εξάπλωση και καταπολέμηση  της νόσου, έχει πρόθυμα βάλει το χέρι του σε βάζα κουνουπιών για να αποδείξει ότι τα αρσενικά που απελευθερώνονται δεν δαγκώνουν.

Και ενώ η Κινεζική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει την ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων «πλασμάτων», αποδέχθηκε το συγκεκριμένο πείραμα, επειδή το βακτήριο Wolbachia που χρησιμοποιείται εμφανίζεται φυσικά σε πολλά έντομα.

Σε πρώτη φάση, με τη στείρωση η ομάδα στοχεύει να μειώσει τον πληθυσμό των κουνουπιών και έπειτα, θα προβεί και στην εισχώρηση του βακτηρίου στα θηλυκά κουνούπια.

«Όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που αρρωσταίνουν, ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία είναι πολύ παρόμοια. Ο δάγκειος πυρετός πλήττει 128 χώρες και η ελονοσία 97. Έχει παραμεληθεί επειδή ο δάγκειος πυρετός δεν σκοτώνει τόσους ανθρώπους »,ανέφερε στη συνέχεια  ο καθηγητής.