Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρώην πρόεδρος FED: Το Grexit είναι απλά θέμα χρόνου!



Η έξοδος της Ελλάδας απ" την Ευρωζώνη είναι απλά θέμα χρόνου και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε διάλυση της νομισματικής ενοποίησης, εκτιμά ο πρώην Πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίσπαν, την ώρα που ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ εκφράζει την άποψη ότι με έξοδο της Ελλάδας το ευρώ θα ισχυροποιηθεί.

Σε συνέντευξη του στην Het Financieele Dagblad ο πρώην επικεφαλής της Fed δηλώνει πως «όσο πιο γρήγορα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τόσο το καλύτερο για όλους», δηλώνει και προσθέτει πως σε αντίθεση με αυτό που πίστευε πριν από δύο χρόνια, η έξοδος της Ελλάδας δεν θα προκαλούσε διάσπαση της Ευρωζώνης.

«Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως οι απώλειες δεν θα ήταν μεγάλες για τις χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε η Γερμανία να "αποζημιωθεί". Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο», επισημαίνει.

Από την πλευρά του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ μιλώντας στην εφημερίδα  Euro-am-Sonntag υποστηρίζει ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να ενισχύσει το ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός μεγιστάνας- η αξία του εκτιμάται σε 71,3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes- παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο «να προβλεφθεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος ενός πιθανού Grexit»