Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σοκαριστικό! Ριάλιτι στην Τσεχία δείχνει οικογένεια να ζεί υπό "ναζιστική κατοχή"



Το πρώτο επεισόδιο ενός νέου ριάλιτι με τίτλο «Διακοπές στο Προτεκτοράτο» που προκαλεί έντονες αντιδράσεις, μετέδωσε χθες βράδυ ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Τσεχίας CT: μια οικογένεια ζει σε περιβάλλον «ναζιστικής κατοχής» και αντιμετωπίζει τις σκληρές συνθήκες και τους κινδύνους της περιόδου που αναπαριστάται με τρόπο ρεαλιστικό.

Στα πλαίσια του ριάλιτι, μια 7μελής οικογένεια Τσέχων μεταφέρεται «πίσω στον χρόνο», στον Μάρτιο του 1939 και προσπαθεί να επιβιώσει επί δυο μήνες στο υπό ναζιστική κατοχή προτεκτοράτο της Βοημίας-Μοραβίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν στην διάθεσή τους έπιπλα και ρούχα εποχής, χρησιμοποίησαν την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη εκείνη την περίοδο, επιδόθηκαν σε ασχολίες όπως το άρμεγμα, ενώ αντιμετώπισαν κακουχίες (τα τρόφιμα τους παρέχονταν με δελτίο) και...κινδύνους όπως οι επιδρομές της Γκεστάπο.

Επαγγελματίες ηθοποιοί υποδύθηκαν τους ρόλους των άλλων κατοίκων, των Γερμανών στρατιωτών και των αξιωματικών της Γκεστάπο που ανέκριναν τα μέλη της οικογένειας.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν επί δυο μήνες το καλοκαίρι του 2014 σε απομονωμένη φάρμα σε ορεινή περιοχή.

Το ριάλιτι αποτελείται από 8 επεισόδια τα οποία θα προβληθούν έως τις 13 Ιουνίου, με τίτλους όπως: «Κανόνες επιβίωσης», «Επιδρομή», «Με έναν γκεσταπίτη πίσω από την πόρτα».

Το CT- για την λειτουργία του οποίου οι Τσέχοι φορολογούμενοι, κάτοχοι τηλεόρασης, πληρώνουν υποχρεωτικά μια εισφορά- αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από πολλές ξένες εκπομπές, όπως το Wartime Farm του BBC.

«Καιρό έψαχνα μια εκπομπή που θα μου επέτρεπε να δείξω τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής, διασφαλίζοντας τη μέγιστη αυθεντικότητα», δήλωσε η δημιουργός του ριάλιτι, Ζόρα Τσεζνκοβα.

Η τελευταία, υπερασπίστηκε το σόου, λέγοντας ότι γνωρίζει την διένεξη που δημιουργείται από την αναπαράσταση μιας τόσο ταραγμένης εποχής, «αλλά με την διατήρηση συγκεκριμένων ηθικών κανόνων και με την ιστορική ακρίβεια, γίνεται η αρμόζουσα αναπαραγωγή της εν λόγω περιόδου» υπογράμμισε.

Αντιδράσεις
Κάποιοι ανέβασαν σχόλια στην ιστοσελίδα του καναλιού, αποκαλώντας το ριάλιτι «διαστροφή» και αηδιαστικό», θεωρώντας ότι προσβάλλει την μνήμη των ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή.

«Τι έπεται; Το Big Brother Άουσβιτς;» έγραψε ένας εξοργισμένος τηλεθεατής. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς το ριάλιτι προτού εκφράσει την αντίθεσή του.

Πάντως ήδη πριν τη μετάδοση του πρώτου επεισοδίου, είχε ασκηθεί έντονη κριτική και από εφημερίδες :

«Ευτυχώς για την οικογένεια δεν θα τους συμπεριφερθούν όπως στους 82.309 Εβραίους που έζησαν στο προτεκτοράτο και οδηγήθηκαν από τους ναζί στα στρατόπεδα θανάτου ή σκοτώθηκαν από τους Τσέχους συνεργάτες των Ναζί», σχολίασε η εφημερίδα Times of Israel.

Προτεκτοράτο της Βοημίας- Μοραβίας ήταν το όνομα της πολιτικής οντότητας που εγκαθίδρυσαν οι ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής της Τσεχίας, από τον Μάρτιο του 1939 ως τον Μάιο του 1945.